woensdag 16 september 2015

VlierrrrR

De "R" is weer in de maand.
Nou, dat hebben we geweten (en worden er nog steeds aan herinnerd).
Zoals te lezen in het Sesamstraat bericht zijn de eerste snottebellen alweer tevoorschijn gekomen.
Snottebel-bel-bel.
Dochterlief, vervolgens ik en nu ook zoonlief, werden flink verkouden.
Man slaat zoals gewoonlijk weer over.
Dus we begonnen maar weer met de druppels van Dr. A. Vogel, voor een extra portie weerstand.

En toen gebeurden er vorige week een paar dingen bijna tegelijk.
Ik zag mijn bericht over vlierbloesem siroop voorbij komen, met daarin genoemd de medicinale toepassingen van de vlier.
Ik zag ook overal die prachtige zwart-rode trossen hangen en las vervolgens ook nog het bericht "Bosbloed" van Moeskers Moestuin.

We plukten een flinke zak vol vlierbessen, want er ging anti-grippine gebrouwen worden ;-)
Na het plukken (en het eruit laten lopen van de eventuele beestjes) begon het monnikenwerk.
De besjes van de schermen ritsen. Ik deed het met een klein gebaksvorkje.
Uiteraard vond ik pas een paar dagen later de tip, om de zak met schermen een dag in de vriezer te leggen, hierdoor kon je met een paar keer schudden de besjes direct van de steeltjes verwijderen. En de bevroren bes geeft ook nog eens makkelijker zijn sap vrij, waardoor je ze korter hoeft te koken.
Goed onthouden dus, voor de volgende keer!


De bessen gingen in een flinke bodem water in de pan. Ik liet het 10min koken.
De pan kiepte ik boven een zeef, en daaronder een flinke kom, leeg.
Vervolgens drukte ik met een houten pollepel het overige sap uit de bessen door de zeef heen.
Op 1 liter sap, gebruikte ik het sap van 1 citroen en 500gr suiker.
Weer aan de kook brengen tot de suiker is opgelost.
De siroop overgieten in glazen flessen, dop erop en ondersteboven af laten koelen.

2.5liter anti-grippine
Ik las nog ergens de variatie met een takje rozemarijn (rozemarijn is
bacteriedodend en anti-oxidant), dus in één van de flessen zit ook een takje rozemarijn.

Zo niet lekker als ik het vond ruiken tijdens het koken, zo opvallend lekker vond ik de smaak toen de siroop klaar was. Dat was een meevaller!
En nu nemen we dus een klein borrelglaasje vlierbessiroop per dag, rijk aan vitamine C en B. Goed voor de weerstand. (En ook bij griep, koorts, verkoudheid en hoesten.)

PrrrrRoost, op ieders gezondheid!




Hoe is het met jullie weerstand? Al snottebellen gesignaleerd?
En doe jij iets extra's voor je gezondheid in de winter?

6 opmerkingen:

  1. En wat voeg je erbij? Een scheutje gin? Of Malibu? ;-) De tip van het bevriezen kende ik nog niet, tnx!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! De anti-grippine cocktail, now we're talking ;-)

      Verwijderen
    2. Nog n tip dan: Out of africa
      Ananassap, klein beetje sinaasappelsap, gin, malibu en crushed ice, met als laatste een scheutje grenadine.

      Verwijderen
    3. alle microben: gegarandeerd dood! :D

      Verwijderen
  2. Ik heb een versapers, hier kan ik de hele schermen gewoon in doen. Ik knip alleen de dikke takjes eraf. Gaat razend snel, van een emmer vlierbessen maak ik binnen een half uur een paar liter sap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt ook goed, zo'n versapers.
      En voor jou nu dus maar die liters naar binnen werken ;-) (Ik las zojuist je recente bericht)

      Verwijderen