woensdag 5 augustus 2015

Ik verklaar de oorlog aan...

Iedere paardenliefhebber (en vast nog veel meer mensen) heeft het er in de zomer over: dazen. Ze worden ook wel paardenvlieg of blinde vlieg genoemd.

Je voelt ze pas op het moment dat ze je gemeen bijten, als je pech hebt krijg je enorme bulten en ze zijn lang niet zo mild qua jeuk (en ook niet zo snel weg) als muggenbulten.
Het ene paard heeft er meer last van als de ander, hoe lichter de kleur hoe minder last is wat mij in mijn kudde opvalt. Maar sommige paarden worden er echt gek van en zijn echt bijna niet te rijden wanneer er dazen zijn.
Met name in de buurt van water is de overlast het grootst.

Er bestaan sprays, (die je overigens ook heel goed zelf kan maken), de één werkt beter dan de ander, maar ze werken allemaal te kort. Zodra je paard gaat zweten komen die k*tdazen toch wel.

Daarom zie je in de zomer veel paarden "ingepakt" in de wei staan. Soms alleen een deken, soms met deken incl hals en soms daarnaast ook nog eens een masker op.
Ook bestaan er speciale dekens met een uitsparing op de plaats van het zadel, zodat je met deze vliegendeken op kan rijden.
Ik heb zo'n deken nooit geprobeerd, maar mep ze dood wanneer ik er bij kan terwijl ik rij en anders veeg ik ze weg met mijn zweep. Maar als het stikt van de dazen kan ik beter niet gaan rijden, want Abby kan dan hele bijzondere capriolen uithalen (denk aan 3 benen in de lucht).

Twee jaar geleden knutselde ik zelf een dazenval, want toen waren ze nog belachelijk duur. Ze zijn inmiddels wel goedkoper geworden, maar nog steeds veel geld, vindt ik.
Maar toen ik de zelfgeknutselde val dit jaar vlak voor onze vakantie weer neerzette, viel hij ten prooi aan Sjonnie de slopende pony voor er ook maar één daas gevangen was.

Toen we terug kwamen van vakantie (en ik zat te dubben of ik er toch niet één zou kopen...) dook er op Facebook een (gesponsord??) filmpje op, waar vermoedelijk heel paardenhoudend Nederland enthousiast van werd, want het spulletje was diezelfde dag nog uitverkocht!

Ik ben geen aandeelhouder of op wat voor manier dan ook verbonden aan dit product, maar enthousiast ben ik wel, en hoe!

Het spulletje waar het om gaat is: dazenval lijm (Sticky trap, een Amerikaans product). De lijm blijft langere tijd plakken (8-14 weken volgens de beschrijving) en is regenbestendig.

Binnen een uurtje had ik 3 vallen gemaakt, ik voelde me net McGyverette en dat vindt ik dan weer leuk, helemaal met dazen als vijand ;-)

Wat heb je nodig:


- dazenval lijm
- zwarte emmer (of zwarte skippybal)
- touw
- ijzerwaren (schroeven, haakjes en ringetjes)
- latje
- boormachine
- schroefmachine

Hoe maak je het:
Je boort een gat in de emmer, daar haal je het touwtje door, deze maak je aan de binnenkant vast aan een ringetje, zodat het touwtje niet weer uit het gat floept.
Je draait een haakje aan het einde van een lat (lengte 50cm), hier maak je het touw met de emmer aan vast.
De lat schroef je vast op één van de weidepalen.
En tenslotte  smeer je met een kwast (handschoenen aan, het heet niet voor niets STICKY) de buitenkant van de emmer in met de lijm.
De emmer hangt uiteraard aan de buitenkant van de wei, want één keer er langs vegen en de dazen plakken aan je paard vast.....zo ontzettend NIET de bedoeling.

Dan ziet het er zo uit:



 En na een warme dag, ziet het er zo uit :-))



 Dood aan de dazen!!!!

10 opmerkingen:

  1. Wij hebben een stukje land en schuur naast iemand die paarden en pony's heeft en ook aan de andere kant zit een paardenboerderij, we zitten dus midden tussen de paarden. Tot nu toe zijn de dazen kennelijk bij de paarden gebleven want we hebben er nog geen gezien, ook niet op de hond. Vriend heeft altijd veel last van de steken en is tot nu toe ook niet aangevallen.
    Na wat googelen las ik dat het essentieel is dat de lijm op hangend en bewegend ding zit, dan worden de dazen misleidt, ze denken dat het een prooi is. De lijm is wel duur per pot, maar ik heb de link wel opgeslagen voor eventueel later gebruik. Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ontzettend fijn dat jullie ondanks de nabije paarden geen last hebben van dazen!
      Je hebt gelijk, een dazenval (in dit geval met lijm) is altijd gemaakt van een zwart object (skippybal of emmer) omdat zwart snel opwarmt door de zon. De bal of emmer hangt ergens aan zodat hij een beetje schommelt door de wind en op die manier lijkt op een lekkere paardenkont ;-)
      De lijm is inderdaad duur, maar je kan er zo'n 50 vallen mee maken, dus in die verhouding is het niet zo duur.

      Verwijderen
  2. Ik ben al een paar keer gebeten door zo'n daas. Ik moest er zelfs een keertje voor aan de antibiotica. En nee, ik woon niet temidden van de paarden, maar in een flat in de stad. Wel aan het water. (slootjes) Ik heb nu sinds een jaar een hordeur en ik had al voor alle ramen een hor. Hopelijk blijven die dazen nu buiten en bijten ze mij niet meer. Het zijn echt heel vervelende bijtplekken die ze veroorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Al vaak gebeten, maar gelukkig nog nooit aan de ab gehoeven. Ik las het inderdaad wel, toen ik wat meer wilde weten over dazen voor dit stukje, dat het vaker voorkomt dat ab nodig is na een beet.

      Verwijderen
  3. Vreselijke horror insecten zijn het! Ik werd er tijdens kampeervakanties soms helemaal gek van! Op een dag, op fietsvakantie in Frankrijk, kwamen we bij een paardenweiland en er kwamen wolken van dazen op mijn af! Ik durfde gewoon niet meer verder te fietsen en wilde omkeren, zo erg vond ik het! Waar ik nu woon zijn gelukkig geen dazen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan me voorstellen dat je bent gevlucht voor die dazenzwermen, vreselijke rotbeesten zijn het. Gelukkig heb je er thuis geen last van!

      Verwijderen
  4. Hoop voor jou en de paardjes dat het helpt! Wat een grafdingen zijn dat. De man is eens gestoken en nadien ging dat ontsteken. Was een drama. Hij is een grote dierenvriend maar dazen moeten dood. Ze moesten mij (en mijn vader) ook altijd hebben. Mijn moeder en broertje lachten zich altijd slap als we dan weer gingen wandelen in het griend. Tot heden hebben we er een gezien. Denk ik. Dat valt mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is er in Noorwegen een dazen verbod ;-)
      Maar ik kan me voorstellen dat er daar misschien niet zo veel zijn, omdat je daar strenge winters hebt en jullie zitten (als ik het goed heb) ook vrij dicht bij zee, volgens mij heb je daar ook minder dazen.
      Ik ben het iig helemaal met je eens dat het pest-pokke-pleuris beesten zijn!

      Verwijderen
  5. Ik heb al van veel mensen gehoord dat de Sticky Trap echt goed werkt. Fijn dat je dit nu gevonden hebt! Mensen zijn ook heel enthousiast over de dazenspray die je zelf kan maken. Zie hier het recept: http://paardenoppasservice.nl/dazenspray-maak-je-zelf/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik fijn om te horen Sandra, dat jij ook goede ervaringen hoort!
      Ik ga je recept voor dazenspray eens bekijken, heb zelf ook een receptje, maar wie weet kan ik de samenstelling nog verder verbeteren.

      Verwijderen