woensdag 27 augustus 2014

Change the world challenge #4 EnergieverbruikBewust omgaan met energieverbruik was nog een onderwerp uit de "Change the world challenge". Hierbij ging het met name om sluipverbruik, maar ik trek het wat breder. Dit mede door onaangekondigd bezoek van de week. Eigenlijk houden wij daar niet van, maar in dit geval gaf het me wel die schop onder de kont die ik nodig had.

Ons energie (en gas) verbruik ligt toch wel fors hoger dan gemiddeld.
Redenen hiervoor zijn:
 • Ons huis; oude boerderij, slecht geisoleerd
 • De ligging; midden in het veld, dus veel invloed van (koude) wind
 • Niet aangesloten op het waternet; dus een eigen bron met pompinstallatie (die veel stroom verbruikt)
 • Een oude cv (20+jaar); die niet zuinig is in zowel energie als gas en met n eraan vast zittende thermostaat die in de (altijd koude) hal hangt
 • En het gebruik van een gaskachel.
Wat hebben we tot nu toe gedaan om ons energie verbruik te verminderen:
 • Vanwege hoog/laag tarief gaat de vaatwasser pas na 23.00 aan en gebruik ik de wasmachine en droger (bij regenachtig weer) alleen in het weekend, wanneer het ook laag tarief is
 • We hebben onze oude (15-20jaar) wasmachine en droger beiden vervangen door een nieuwe energiezuinigere
 • Bij de gedane verbouwingen hebben we bij de ramen gekozen voor dubbelglas
 • Ook heb ik andere tips voor energie besparen opgevolgd, die vind je gemakkelijk via internet
Wat willen we nog gaan doen:
 • De cv ketel vervangen door een nieuwe, energiezuinige, met draadloze/slimme thermostaat
 • Een meter plaatsen om te meten hoeveel stroom onze pompinstallatie verbruikt, waardoor we beter kunnen bepalen wat we aan "normaal" verbruik hebben
 • De voor- en achterdeur vervangen, zodat deze beter sluit en niet meer tocht
 • Zonnepanelen plaatsen op onze nieuwe schuur die het grootste deel van de dag volop in de zon staat
Wat we ook nog willen doen, (ookal is dat niet direct van invloed op de energie rekening, maar wél op ons houtverbruik) is in de woonkamer de "graanzolder" dicht timmeren, zodat we een minder grote ruimte hoeven warm te stoken.
En dan willen we óók nog een nieuwe houtkachel, die een hoger rendement geeft (en omdat bij deze de stenen aan de binnenkant kapot zijn en afbreken).
 
Kortom, nog heel wat te wensen en te doen, maar vooral te sparen aangezien we net het project "schuur" aan het afronden zijn.
 
Tenslotte nog even terug naar het onaangekondigde bezoek.
Een meneer van een grote energiemaatschappij kwam langs, met een voorstel voor klein zakelijke energie. Dit omdat zowel manlief als ik in het register staan van de Kamer van Koophandel. Aardige vent, duidelijke uitleg, maar we gaan niet over één nacht ijs, dus hartelijk dank, we denken er over na.
 
Ik had al vaker gelezen (op consumindersites) dat jaarlijks overstappen heel veel geld kan schelen, noem me een sukkel, ik heb het nooit onderzocht, tot nu.
's Avonds ben ik er voor gaan zitten en hier en daar wat tarieven bekeken, maar wat een oerwoud is dat om doorheen te komen, te begrijpen wat je leest en daarvan een juiste vergelijking te kunnen maken.
Uiteindelijk kwam ik terecht op gaslicht.com. Dat vond ik wel een hele fijne overzichtelijke site.
Hier bleek dat wij jaarlijks 435,00euro kunnen besparen door over te stappen, maar dan heb je geen groene stroom en die willen we wel graag houden.
Ik dacht nog even verder. En belde met onze huidige energieleverancier of zij niet óók een klein zakelijk energie contract hebben, een beetje kietelen kan nooit kwaad. Wat bleek: dat hebben ze en ik krijg een offerte toegestuurd. Ik ben heel benieuwd! Want dit is toch wel heel simpel geld besparen. Daar kopen we bijna een halve cv van!
 
Mochten jullie nog andere tips of toevoegingen hebben, deze zijn van harte welkom!


De "Change the world Challenge" is een een initiatief van Marieke van Woesik. De gedachte achter deze challenge is kort gezegd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Met kleine opdrachten toch een verschil proberen maken, een beetje bewuster gaan leven en niet alles vanzelfsprekend vinden.

4 opmerkingen:

 1. Tips heb ik jammer genoeg niet voor jou, maar zonnepanelen plaatsen lijkt me wel een goede zet. Dat zou ik ook wel willen eigenlijk. Maar 't is een fikse kost natuurlijk.
  Je bent verder al heel goed bezig, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, voor de zonnepanelen moeten we nog "even" flink doorsparen.

   Verwijderen
 2. Als jullie van plan zijn om de houtkachel te vervangen, denk dan ook eens aan een houtkachel met warmte wisselaar deze neemt als je hout stookt je c.v over en verwarmt al je radiatoren in je huis. Wij hebben er eentje sinds twee jaar en vinden het heerlijk je hele huis word gelijkmatig verwarmd en het scheelt behoorlijk op je gasrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar hebben we inderdaad over gedacht Annemieke, toen we van het bestaan hoorden leek ons dat een heel goed idee. Helaas is het in de praktijk voor ons huis niet haalbaar.
   Maar bedankt voor de tip, misschien dat een andere lezer er wél wat aan heeft.

   Verwijderen