zondag 24 maart 2013

Project broedeieren

In mijn bericht Het Kuukhuus schreef ik al dat we broedeieren in de broedmachine hebben liggen.
Dat ziet er zo uit:Het is echt een mini broedmachine (gekocht bij De Dierenspecialist), waar, zoals je ziet, precies 10 eitjes in passen.
De eieren moeten 2x per dag gedraaid worden, zodat het kuiken mooi in het midden van het ei kan groeien en niet vastkleefd aan de wand.
De temperatuur voor het broeden moet constant tussen de 37,6 en 37,8 graden zijn. In de broedmachine zit een thermometer.
En ook de luchtvochtigheid is belangrijk. Tot de 19e dag moet deze 45-50% zijn. Om de luchtvochtigheid te controleren ligt in de broedmachine een hygrometer.


Zo rond de 10e dag kan je de eieren "schouwen", dat betekend kijken of ze bevrucht zijn en of er dus een kuiken in groeit. Hiervoor bestaan speciale schouwlampen, maar als je een beetje handig bent kan je hier ook zelf wat op verzinnen. En hoe handig moet je zijn om een wc rol op een zaklamp te zetten???
Hieronder zie je een onbevrucht ei.

En dit is een bevrucht ei.


We hebben alle eitjes bekeken en ze lijken allemaal bevrucht te zijn!
Vanaf de 19e dag hoeven de eieren niet meer gedraaid te worden en moet de luchtvochtigheid omhoog naar 60-70%. Ik lees overal dat je dan zelfs de kuikentjes in het ei al kan horen piepen! Rond de 21e dag zouden de kuikentjes uit het ei moeten komen. Hopelijk blijft alles goed gaan en komen er inderdaad 10 kuikentjes uit!

Vandaag hebben we het verblijf voor de kuikentjes alvast klaargemaakt.
De oude hondenbench komt hierbij goed van pas. Zowel om de kuikentjes in te houden als om ze te beschermen tegen grijpgrage kinderhandjes als tegen de hond en de kat.
Zo ziet het verblijf er uit:

En nu maar afwachten, nog één week geduld. Ik hoop dat ik wat foto's of een filmpje kan maken van een kuikentje wat uit het ei komt. Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten