Bron foto: website Herman den Blijker |
Ingrediënten citroentopping:
- 4 citroenen (sap en wat rasp)
- 180gr witte basterd suiker
- 3 eieren
- 5 eidooiers
- 75gr boter
Ingredienten bodem:
- 1 pak bastogne koekjes
- 150gr boter
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een (steel)pan het citroensap en de citoenrasp met de basterdsuiker, eieren, eidooiers en 75 gr boter.
Breng het mengsel al kloppend met de garde aan de kook en laat 3 min. doorkoken.
Laat de gootsteen vollopen met koud water, zet de pan hierin en laat het geheel al kloppend afkoelen.
Maak de bastognekoekjes fijn.
Smelt 150gr boter en roer deze door de fijngemaakte bastognekoekjes.
Doe het kruim in een bakvorm en strijk met de bolle kant van een lepel aan tot een koekbodem.
Zet de bodem 10min. in de oven.
Als de bodem gaar is het citroenmengsel op de bodem gieten en in de koelkast zetten op te stijven.
Dit is een recept van Herman de Blijker (met dank aan zusje Narda).
Lekker recept! Misschien een domme vraag, maar wat voor een bakvorm heb je gebruikt? Dat kan nl een boel uitmaken wat de dikte en baktijd van de bodem!
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd geleerd dat er geen domme vragen bestaan! Voor dit taartje heb ik een ronde springvorm gebruikt, niet de grootste die ik heb, maar één slag kleiner. Diameter?
VerwijderenIk ben bezig met het voorbereiden vh citroen taartje. Nu denk ik dat alleen het eigeel er doorheen moet . Maar ik twijfel . Omdat er staat eieren , eidooiers erbij doen. Groetjes carin
VerwijderenHoi,
VerwijderenZie de ingredientenlijst. Er staat duidelijk 3 eieren en 5 eidooiers. Toch?
Kan je ook lemon curd erover doen in plaats van het zelfgemaakte citroengoedje?
BeantwoordenVerwijderenKan je ook lemon curd erover doen in plaats van het zelfgemaakte citroengoedje?
BeantwoordenVerwijderenIs dit taartje ook goed voor zwangere vrouwen? Of wordt het mengsel met ei niet gaat genoeg?
BeantwoordenVerwijderenOok lekker als je zwanger bent! In plaats van die klassieke augurken midden in de nacht. Eieren zijn voldoende gegaard (zie recept), dus veilig voor aanstaande mama's....
VerwijderenMoet je intotaal 8 eieren hebben en dan 3 hele en van 5 alleen de dooiers?
BeantwoordenVerwijderenKlop het overige eiwit stijf en doe het op de taart. Even in de oven laten kleuren. Heb je een crème brule brander dan kun je die ook gebruiken.
VerwijderenDe bovenlaag blijft pudding, snap er niets van
BeantwoordenVerwijderenHoeveel bastognekoekjes worden er gebruikt?
BeantwoordenVerwijderenHoe lang moet het stijven in de koelkast?
BeantwoordenVerwijderenGemaakt, precies zoals in recept stond. Vijf uur in de koelkast laten staan nog steeds niet hard geworden. Ik had een heel pak bastagnekoeken erin gedaan maar de verhouding met de boter vond ik niet goed er kan best minder boter worden gebruikt bij de bodem. De bastogne-bodem was vet geworden niet lekker.
BeantwoordenVerwijderenIk weet waarom de citroen massa niet opstijft. Als je het originele recept opzoekt mist er een deel!! Namelijk nadat je de massa na het terugkoelen hebt geklopt moet je opnieuw 75 mg boter toevoegen!
BeantwoordenVerwijderenBereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng citroensap, -rasp, basterdsuiker, eieren, eidooiers en 75 g boter in een kom door elkaar.
Breng dit mengsel al kloppend met de garde aan de kook.
Laat 3 minuten doorkoken.
Zet de mengkom in een bekken met koud water en koel de massa al kloppend terug.
Voeg 75 g boter toe.
Stamp de bastognekoeken tot kruim.
Smelt 150 g boter en roer die door de fijngemaakte bastognekoeken.
Doe het kruim in een bakvorm en druk aan tot een koekbodem.
Zet de bodem 10 minuten in de oven.
Haal de bakvorm als de bodem gaar is uit de oven en giet de citroenmassa over een lepel op de bodem. Door een lepel te gebruiken, wordt de citroenlaag egaal verdeeld.