zondag 26 april 2015

Wanhopige, slechte huisvrouw

Om maar met de deur in huis te vallen, ik ben een slechte huisvrouw.
Het is geen huishouden van Jan Steen, maar met veel huishoudelijke dingen houd ik me keurig aan grote stappen, snel thuis. Als het er voor mijn oog maar opgeruimd en schoon uitziet, vind ik het wel goed. Nu is op een boerderij wonen, met (huis)dieren én kleine kinderen ook niet zo handig als je smetvrees of poetswoede zou hebben....


We zijn dan ook erg blij met onze poets, die in 3uur tijd het hele huis onder handen neemt. Ook lapt ze liefst iedere week onze ramen, terwijl ik dat eigenlijk niet zo belangrijk vind. Ik lap de ramen pas als je echt echt écht eer van je werk hebt, dus hooguit 2x per jaar. De oven krijgt een zelfde soort behandeling.

Ik loop systematisch met de stofzuiger door het hele huis en dweil daarna dan ook regelmatig. Dus je zou best van de vloer kunnen eten, dat is iniedergeval goed voor je weerstand.

Ik haal dagelijks een doekje over het gasfornuis en neem het aanrecht af, wat heel boerderij-ig van hout is, maar bij nader schoonmaak-technisch inzien niet zo heel handig.

Ik verschoon het beddengoed en draai 1x per week, in het weekend, een was of 6, die ik ook wel vrij snel opvouw, maar strijken, daar doe ik niet aan.
Ik hang of leg alles netjes in onze kledingkasten en manlief strijkt zijn overhemden/broeken/karate-pakken wanneer hij deze aantrekt. Voor mezelf of de kinderen strijk ik zelden iets, ik zie gewoon het nut er niet van in om je spijkerbroek of t-shirt te strijken.

Wat zijn nog meer huishoudelijke taken die ik wél doe?
Oh ja, puinruimen. Voor ik ga slapen zorg ik dat alles weer op zijn plek ligt, dan kom ik 's ochtends in een opgeruimde woonkamer en dat is fijn als je niet zo'n ochtend mens bent.
Ik zet 's avonds de vaatwasser aan.
En ik doe 1x per week de boodschappen en ruim deze op.

Als ik google op "huishoudelijke taken" ben ik blij verrast dat er nog meer dingen zijn die ik wél doe, namelijk:
Kadootjes kopen, kleding kopen voor de kinderen en mijzelf, oppas regelen, bibliotheek bezoeken, agenda bijhouden, post verwerken, rekeningen betalen en administratie bijhouden, kinderen heen en weer rijden (heeeeeeel veel), dokter en tandarts bezoeken (gelukkig heeel weinig!), het onderhoud van de (moes)tuin, ons erf en natuurlijk alles wat komt kijken bij het hebben van een hele beestenbende.


Maar nu komt het. Afgelopen week heb ik onze badkamer zó onder handen genomen, dat het wel lijkt alsof hij nieuw is!
Het zit namelijk zo. Onze badkamer is slecht geventileerd, er zit wel een klein klapraampje, maar dat werkt niet afdoende tegen al dat douche- en bad vocht. Dus hadden we van die schimmelrandjes, vooral de vieze kitrand bij het bad en de douche stoorden me zo ontzettend. Ieuw!!!
Ik had al vanalles geprobeerd, van dat speciale HG spul, azijn, bakingsoda, weet ik veel wat allemaal nog meer.  Eigenlijk hadden we al bedacht dat we de kit gewoon gingen vervangen.
In een laatste poging sloeg ik nog één keer aan het googlen. En wat bleek....bleek!
(Vanwege onze septictank gebruik ik nooit bleek bij het schoonmaken, want dat verpest de werking van een septictank.)
Dus om 11uur 's avonds (had ik al gezegd dat ik geen ochtend mens ben?) betrad ik de badkamer, goot wat onverdunde Glorix over de kitranden en smeerde het met een oude tandenborstel ook een beetje uit over de voegen. De volgende morgen? Ik werd spontaan een vrolijk ochtendmens, want super-de-super spierwitte kitranden en voegen! Waarom wist ik dit niet eerder?!
Inmiddels heb ik alle wanden op deze manier schoongemaakt en wat een heerlijkheid! Behalve dan die chloorlucht, ookal had ik de eucalyptus-variant gebruikt. Chloor ruikt zo zwembadig, het ruikt naar schoon, maar niet gezellig.
We genoten dan ook ontzettend van een bad met heerlijk geurende Lush badbal in onze superschone badkamer.
Nu het plafond nog ontdoen van verf (verf gebruikt die niet geschikt is voor vochtige ruimtes, is niet zo handig in een badkamer), de spotjes met roestaanslag (als gevolg van het vocht) vervangen én op zoek naar een ventilator.
Zo worden dus nieuwe projecten geboren.
4 opmerkingen:

 1. ik doe mijn badkamer ook altijd met chloor. ook wij hebben een slecht geventileerde badkamer, ondanks de mechanische ventilatie... wij hebben na een week last van schimmel, ik doe dan een spuitfles voor de helft vullen met bleek en de andere helft met heer water en spuit daar de wanden en vloer mee in, laat het even een uurtje inwerken en spoel dan/neem dan alles af en het is weer heerlijk fris en schoon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een inpandige badkamer en daardoor zou ik ook snel schimmel hebben. Het is niet altijd praktisch maar laat gewoon de deur 24/7 open staan dan is het probleem opgelost. En ja driftig poetsen ben ik ook niet van, als het maar redelijk glad en gezellig is. Dat het dan niet overal even schoon is zal me een spreekwoordelijke worst zijn. ;) zo zonde om veel te verspillen aan schoonmaken.

   Verwijderen
 2. Dat klinkt als met minimale inspanning een maximaal geordend huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerst de oorzaak aanpakken en dan het gevolg. Manlief kan dus het dak op!

  BeantwoordenVerwijderen