vrijdag 29 mei 2015

Één zwaluw maakt nog geen zomer

Nou, we hebben hier een heleboel zwaluwen, maar zomers lente weer, ho maar!

In de moestuin schiet het ook allemaal niet op, veels te koud. En ja, ik weet dat ik dit jaar van plan was niet zo veel aan de moestuin te doen. Maar toen liep ik ergens langs een schap met al redelijk grote tomaten- en paprikaplantjes, in mijn kasje waren ze net opgekomen....
De gekochte plantjes hebben één week geleefd en toen kwam er vorst. Weer een reminder om de volgende keer echt te wachten tot na de IJsheiligen, maar ja, eigenwijs en ongeduldig, dan krijg je dat... Trouwens, van de week was het nog een nacht -4graden in Twente hoorde ik!

Goed, de zwaluwen, want zo'n titel komt niet uit de lucht vallen zweven.
In onze nieuwe schuur ontstonden nog tijdens de bouw al 2 zwaluwnesten, illegaal, want geen vergunning aangevraagd, maar daar viel de controleur van de gemeente gelukkig niet over ;-)
Zoek het zwaluwnest

En nu zijn ze terug, met hun jonkies van vorig jaar. De bovenluiken van de paardenstallen staan altijd open, dus daar kunnen ze zo in en uit vliegen.
Toen het van de week regende waren ze druk in de weer met de modder die op de grond ontstond, zo leuk om te zien! Er word nog een nest gebouwd. En ik maar denken: in mei leggen alle vogels een ei.
"In mei regent het hagelstenen zo groot als een ei"
Helaas schijten ze wel de boel flink onder, maar ze zitten boven de stallen, dus daar valt de meeste shit, met af en toe een poepje op een paard.
Manlief zou de nesten het liefst weghalen, vanwege het geschijt, maar ik vind het (nog wel) leuk. En ze zijn nog nuttig ook, qua vliegen en muggen vangen.

Afgelopen zaterdag waren de zwaluwen even in de war en waren ze ons huis in gevlogen.
Zie je ze zitten?


Zie ze dan maar weer eens buiten te krijgen! De man probeerde het met de bezem, met een schepnet en uiteindelijk nog een wanhopige poging met de luchtbuks (agossie!), maar het lukte niet.

Noortje klom in de gebinten (doet ze wel vaker) en zat daar te waterklappertanden, maar kon er ook niet bij.
Mmmm, ik zie een lekker hapje!

Kiekeboe!

De kinderen vonden het erg vermakelijk.
"Kijk mama, vogeltje! Ik vind vogeltje zo lief!"
" Mama, wat is dat voor vogel? Waarom vliegt hij in ons huis? Doet deze vogel ook lelijk? (Er zitten nogal wat zwanen hier, prachtig, maar die zijn niet lief, dat had ie goed onthouden!) Waar zitten zijn pootjes? Hij lijkt wel een zweefvliegtuig!"

Uiteindelijk lukte het mij om er één naar buiten te bonjouren door nogmaals alle deuren tegen elkaar open te zetten. En een uur later hoorde ik een oerkreet van triomf en had manlief met het schepnetje de andere te pakken.

De volgende dag vonden we een dode zwaluw naast de schuur. Post traumatische stress met als gevolg een hartstilstand was mijn diagnose, maar het kan evengoed Noortje zijn geweest.
Kinderen blij, want nu konden ze een zwaluw van dichtbij bekijken. Zijn pootjes werden bevoeld. "Hé hij heeft ook nageltjes!" Zijn bekje was ook reuze interessant "Die is heel hard" En ik wees nog op de mooie staart.

En ondertussen is het nog steeds geen zomer....

2 opmerkingen:

  1. Mijn ouders hebben ook zwaluwen aan het huis zitten, maar die hebben er een plankje onder gemaakt dat de poep opvangt. Zodra de jongen zijn uitgevlogen haal je de plank weg, en volgend jaar in 't voorjaar hang je er een nieuwe neer.. Wel de lusten, niet de lasten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik inderdaad wel eens gehoord, maar had ik tot nu toe niet weer aan gedacht. Thanks!

      Verwijderen