woensdag 5 februari 2014

"Al het goede komt in meervoud"

Enige tijd geleden zat ik zomaar wat rond te surfen op het wereld-wijde-web en belandde ik op de site van "De Verdubbeldame".
Op de site van de Verdubbeldame staan een heleboel "verdubbel-ideeën".
Huh, wat, verdubbel-ideeen?

Ja. Stel, je wilt graag iets goeds doen voor de wereld, maar je vraagt je af wat je in je eentje nou teweeg kunt brengen. Dan kan je de Verdubbeldame inschakelen (of haar voorbeeld volgen). Hiermee verdubbeld jouw inzet voor een betere wereld. Niet in geld, maar in daden. En dat maakt het dubbel zo zinnig.

Ik werd er erg enthousiast van, wat een geweldig initiatief!
Een paar ideeën die ik inmiddels heb verdubbeld:


"Geef die man geen vis, leer hem vissen"
Als amateurboerin met moestuin, was één van de dingen die mij aansprak: "Zaden voor voedsel".
"Zaden voor voedsel" zamelt zaden in van groenten en tropische vruchten. Deze zaden worden gebruikt om de bevolking in Derde Wereld landen in hun eigen voedsel te laten voorzien, door ze te helpen een moestuintje aan te leggen en ze te leren hoe ze deze dagelijks moeten onderhouden. Bedenk eens hoeveel zaden van paprika, courgette, meloen etc. etc. wij weggooien tijdens het koken of na het eten!!! Kleine moeite om deze te bewaren lijkt mij.
Een blik op de lijst met bruikbare zaden van groenten en vruchten vertelde mij welke zaden ik kon gaan verzamelen.
Hoe je de zaden moet schoonmaken, drogen en bewaren lees je hier.

Een deel van de zaden, verpakt in papieren boterhamzakjes
De zaden heb ik tenslotte opgestuurd naar één van de inzameladressen.
Wil je meer weten? De website is wat oubollig en (naar mijn mening) onoverzichtelijk, de Facebookgroep spreekt mij daarentegen meer aan.

"Ont-rommelen"
Aan het begin van dit nieuwe jaar was één van mijn goede voornemens: opruimen!
En wat is nou een betere stimulans dan, spullen waar je afscheid van wil én kan nemen (want dat is voor sommige mensen heeeel moeilijk), aan een goed doel te schenken?
Dierenasiel
Het dierenasiel heb ik blij kunnen maken met niet meer gebruikt beddengoed (lakens, matrashoezen, dekbedovertrekken, kussenslopen), oude handdoeken en een niet meer schoon te krijgen boxkleed.
Als je op Google "donatie goederen dierenasiel" intikt, krijg je al snel een overzicht van wat ze (nog meer) kunnen gebruiken.
Kledingbank
Ook heb ik mijn kledingkast en de dozen met "oude" kleding van de kinderen uitgezocht. Van de ukkies zijn er maar een paar kledingstukken en schoentjes die ik graag wil bewaren. Een paar items zijn van merken die ik op Marktplaats misschien nog wel kan verkopen. Maar het overgrote deel heb ik ingepakt om naar de kledingbank te brengen. Eerder deed ik kleding altijd in de verzamelcontainers die je overal wel kan vinden. Maar waarom kleding naar (bijvoorbeeld) Afrika sturen wanneer er ook in Nederland genoeg mensen zijn die het niet breed hebben. Kinderen kosten al zoveel geld en kleding....als ze klein zijn, zijn ze zo uit hun kleertjes gegroeid. Het voelt voor mij dan ook beter om onze kleding naar de, aan de voedselbank gelinkte, kledingbank te brengen.
 
 
"Prik mij maar lek!"
Elke dag hebben honderden mensen in ons land bloed nodig. Dit kunnen verkeersslachtoffers zijn, ernstig zieke mensen of vrouwen die een zware bevalling hebben gehad. Jaarlijks worden duizenden van hen gered dankzij het bloed van bloeddonors.
Ik ben gezegend met een gezond lijf, heb geen angst voor naalden en mijn aderen zijn heel makkelijk te prikken. Dus heb ik me aangemeld als bloeddonor bij Sanquin en vroeg me direct af waarom ik dit eigenlijk niet eerder heb gedaan. Ik heb er gewoon niet aan gedacht.
Donorbloed wordt gebruikt voor:
  • Rode bloedcellen gaan naar patiënten die veel bloed verloren hebben, bijvoorbeeld na een ongeluk of tijdens een grote operatie en naar patiënten die zelf niet voldoende rode bloedcellen kunnen maken, bijvoorbeeld mensen met een beenmergafwijking.
  • Bloedplasma wordt toegediend aan patiënten met brandwonden of zeer groot bloedverlies. Daarnaast maken we ook belangrijke medicijnen uit bloedplasma.
  • De meeste bloedplaatjes gaan naar patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie. Zij worden behandeld met chemotherapie, die het beenmerg doodt dat bloedplaatjes aanmaakt. Daardoor krijgen ze tijdens de chemotherapie vaak een ernstig tekort aan bloedplaatjes. Met bloedplaatjes van donors kunnen patiënten deze gevaarlijke periode goed doorkomen.
Ik kan nog niet zeggen hoe ik het daadwerkelijk vond, want de donatie is nog niet gedaan, maar ik verwacht geen bijzonderheden (tenzij mijn lage bloeddruk voor rare dingen zorgt, maar dat zien we dan wel weer).
 
 
Hier vind je een lijst met de 100+ verdubbel-ideeën van de Verdubbeldame.
Verdubbel je mee?

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk om onverwachts een stukje over de Verdubbeldame tegen te komen, en ook nog eens te lezen aan welke verdubbeldaden jij hebt meegedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, een reactie van de verdubbeldame herself! Wat leuk dat u mijn blog blijkbaar ook leest!! Ik draag u en uw verdubbel-initiatieven een heel warm hart toe en hoop nog veel ideeen te kunnen verdubbelen.

    BeantwoordenVerwijderen