dinsdag 8 april 2014

Change the world challenge #1 Water


Oktober 2007, Brisbane, Australië
Ik ga 6 weken rondreizen, in mijn uppie, aan de andere kant van de wereld.
Het is 30+ graden en als ik de douche van het eerste hostel in stap, word het me al snel duidelijk, ookal is het pas lente, nu al dreigt er hier een water schaarste te ontstaan.
In de douche hangt een zandloper, maximaal 5 minuten douchen, liever nog korter ;-)

April 2014, provincie Groningen, Nederland
In de krant lees ik dat ongeveer de helft van de Nederlanders elke dag doucht
10% doucht 1-2x per week, 25% doucht 3-4x per week.
20% doucht 2x per dag (zowel 's ochtends als 'avonds).
Van de ondervraagden heeft 44% een bad.
15% gebruikt dat nooit, 40% slechts af en toe.

Ik sta toch zeker 5x per week onder de douche, manlief bijna dagelijks.
Onze oudste gaat met één van ons mee onder de douche, de jongste is niet zo'n fan van de douche, die gaat liever in bad.
Ons bad.....heerlijk vinden we dat! Zo'n 4x per week wordt er hier gebadderd. Het is groot genoeg om met z'n tweetjes in te gaan en een boek te lezen, de dag te bespreken, te filosoferen over het leven, of weg te zwijmelen met een lekkere badbal van Lush!
De kinderen gaan of samen of met één van ons in bad, en natuurlijk ontbreekt de complete familie eend ook niet.

En toen kwam ik terecht bij de Change the world challenge.

Challenge #1: waterverbruik
Het waterverbruik tijdens een douche beurt onder een comfortdouche: 14,4 liter/minuut. Onder een gemiddelde douche: 8,7 l/min. Een water besparende douche: 6,9 l/min.
Neem je een bad, dan verbruik je tussen de 115-150 liter water.

Reden om onze douche te testen (timer op 1 minuut en een emmer met maataanduiding vullen met de douche): 10 liter, per minuut.
Mijn douchetijd eens bijgehouden met een stopwatch: 11minuten.
Dat betekend 110 liter water!!!!! Ik vind dat nogal een indrukwekkende hoeveelheid.

Nu gebruiken wij geen leidingwater, simpelweg omdat we zo afgelegen wonen dat er geen waterleiding in de buurt ligt. We gebruiken dus grondwater. Het oude "kolenhok" is veranderd in een schuurtje met een complete pompinstallatie, waar het water ook wordt gezuiverd zodat het veilig is om te drinken.
Er staat dan ook behoorlijk wat druk op de waterleiding, waardoor er niet zo'n lullig straaltje water uit de douche komt.

Maar goed, terug naar het water besparen. Er lag al een aantal maanden een waterbesparende doucheslang te wachten om de "oude" te vervangen. En dit was dus hét duwtje in de rug. Vanavond de doucheslang omgewisseld, weer getest en wat blijkt: 8 liter per minuut. Mooi, dat scheelt toch weer 2 liter per minuut.
Toch vind ik 8 liter per minuut nog best veel. Ik ga dan ook nog uitzoeken wat een waterbesparende douchekop hier nog aan zou kunnen verbeteren.


Dit soort challenges hebben echt de potentie om te inspireren en dingen te veranderen in je leven waar je eerder nooit zo bewust over nadacht. Met kleine opdrachten toch een verschil proberen maken, een beetje bewuster gaan leven en niet alles vanzelfsprekend vinden.

Bij deze challenge ik jullie om mee te doen!

7 opmerkingen:

 1. Je kunt ook even je haar natmaken. Tijdens het inwrijven van de shampoo de kraan uit. Daarna pas afspoelen. Scheelt minuten en liters.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze tip had ik al eerder ergens gelezen, maar eerlijk gezegd voel ik daar niet zo veel voor. Ik probeer alles nu zo snel mogelijk te doen en niet te lummelen, maar de douche uit tijdens het wassen gaat voor mij een stapje te ver.

   Verwijderen
 2. Onze doucheruimte is niet verwarmd maar gelukkig niet ijskoud, en dan vind ik het toch wel snel koud aanvoelen als ik al nat ben en de kraan tijdens haarwassen uit zou zetten. Door reumatische aandoeningen verstijf ik snel. Ik heb er dus voor gekozen 2x per week te douchen maar dan wel onder stromend warm water te blijven staan. De rest van de dagen aan de wastafel en gebruik ik gemiddeld driekwart emmer, makkelijk te meten aangezien de emmer onder de afvoer staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In onze badkamer is het ook niet zo warm, dus ik kan me heel goed voorstellen dat de douche uitzetten dan niet fijn is.

   Verwijderen
  2. 2x per week douchen vind ik in mijn geval wel te weinig. Als je, zoals in mijn geval, bijna dagelijks sport, wil je ook je rug kunnen afspoelen en haren kunnen wassen. (Nadeel van paardrijden met cap: je zweet op je hoofd....)

   Verwijderen
 3. Wij hebben een waterbesparende douchekop. Ik douche 2 keer per week (met haren wassen) en de andere dagen was ik me aan de wastafel. Mijn partner douchet bijna iedere dag, vrij lang en vrij heet ivm artrose.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je een idee hoeveel liter per minuut je verbruikt met een waterbesparende douchekop? Daar ben ik namelijk wel erg benieuwd naar!

   Verwijderen