maandag 13 januari 2014

Just an ordinary monday

7.00uur
Ik fris me op en kleed me aan. Er zit nog een was in de droger die ik eruit haal, om meteen de was van vannacht uit de wasmachine in de droger te doen. Eigenlijk was ik alleen in het weekend, maar we hebben visite gehad en beddengoed neemt zo veel ruimte in in de wasmand... Ook ruim ik de vaatwasser uit en meteen weer in met het beetje vaat dat nog in de gootsteen staat. Zoonlief speelt (in pyjama) met wat autootjes, dochterlief horen we nog niet en manlief smeert de broodjes voor het ontbijt. Ik maak ons bed op en doe de ramen open voor wat frisse lucht.
Tijd om de paarden te voeren. Laarzen aan, koplamp op. Eerst krijgen ze hun kuil (al is de laatste snee van vorig jaar meer hooi dan kuil..), in de slowfeeders en ik sluit het hek tussen de 2 ruimtes waar de paarden lopen. Mijn merrie eet niet zo snel, vandaar. Ik pak de voerbakken, schep de brokjes erin, een paar voederwortels erbij, wat oud brood(kruim) van de bakker en zet deze in het land. Ieder paard eet op een vaste plek, een flink eind bij elkaar vandaan, zodat er zo min mogelijk ruzie wordt gemaakt en ieder zijn eigen bak leeg eet.

8.00uur 
Manlief heeft de oudste aangekleed en is zelf inmiddels vertrokken voor een dag vergaderen in het westen. Ik kom binnen na het voeren en zoonlief is in tranen. Meneertje had dorst en wilde drinken pakken, hij besloot te gaan voor de aanmaaklimonade, maar toen de fles open was, viel deze om en nu plakken zijn handen en de mouwen van zijn T-shirt!!!! Dat er stroompjes aanmaaklimonade van de bank afdruipen, een grote roze plas veroorzakend, welke deels al is opgezogen door het vloerkleed, dát is uiteraard bijzaak....
Naar de badkamer, t-shirts uit, handen en armen ontdoen van de "plak", schone bovenkleding aan en terug naar de woonkamer. Snel ruim ik met keukenpapier en vochtige vloerdoekjes de ergste limonaderivieren en -plas op. Dweilen staat voor later vandaag nog op de planning en dochterlief is inmiddels ook wakker, dus door met ons ochtendstramien.
Eerst krijgt zoonlief zijn beker drinken. Ik ga naar de slaapkamer van ons meisje.
Schone luier, kleertjes aan en we gaan met ons drietjes aan tafel om te ontbijten. Manlief heeft al 3 bordjes met gesmeerde boterhammen klaargemaakt, dus ik hoef alleen nog thee te zetten en dan kan ik gaan zitten. Inmiddels is het 8.45uur en om 9.00 moeten de kindjes binnen zijn bij de kinderopvang. Nou sta ik niet bepaald bekend om mijn keurige op tijd komen, maar dat betekend ook weer niet dat ik het niet vervelend vind om te laat te komen... Toch probeer ik rust uit te stralen wanneer we eten, of eigenlijk ben ik druk de ukkies te helpen met hun eten. Het grootste deel van mijn ontbijt (met inmiddels koude thee) staat nog op tafel, wanneer we in de gang onze jassen en schoenen aandoen. Ik pak de tasjes, zet de kinderen in hun autostoeltjes en rijd naar de kinderopvang, het is 9.10uur wanneer we daar binnen lopen. Even zitten en een praatje maken, een dikke knuffel en een kus (x2) en ik rij weer naar huis.

9.30uur
De paarden hebben hun eten op, ik haal de voerbakken uit het land en doe het hek open, zodat iedereen weer bij elkaar kan zijn. Als ik het huis binnenkom, red ik nog snel de kachel van uitgaan door er wat hout op te gooien, zet ik een nieuw kopje thee en ga verder met mijn ontbijt.
Ik pak mijn receptenverzameling erbij, bedenk het weekmenu, check de voorraden en maak een lijst voor de boodschappen die ik zo ga doen. In de gang staat een doos klaar voor de kringloop en een grote tas met oude handdoeken, lakens en dekens voor het dierenasiel. Ik bedenk of ik nog iets anders nodig heb en plan hoe ik straks ga rijden, zodat ik niks vergeet en een beetje een logische route rijd.
Snel haal ik nog even 2 manden kachelhout van onder de schuur naar binnen, want de voorraad hout die binnen ligt is bijna op.
De kachel wordt volgepropt met hout, zodat ie het nog doet wanneer ik na mijn boodschappenrondje weer thuis kom.
Als ik mijn sleutels pak springt de hond enthousiast op. "Sorry, je mag niet mee lieverd, goed op het huis passen hè? Tot zo!"
Terwijl ik naar de auto loop, zie ik dat één van de watertorens van de kippen is omgevallen en de andere is leeg. Dus voor ik wegrijd, geef ik de kippen nog even water.

10.15uur
Op weg om boodschappen te doen en langs de kringloop en het dierenasiel te rijden met onze giften.

11.30uur
Ik ben weer thuis, de kachel doet het nog, ik gooi er weer wat hout op, pak de boodschappen uit en ruim ze op, noteer mijn uitgaven in mijn digitale huishoudboekje en plof op de bank. Pfff...ik voel me een beetje gaar en futloos en heb nog geen zin om aan het houden van mijn huis te beginnen. Er is voor vandaag regen voorspeld, dus ik had gisteren bedacht om mijn paard vandaag een dagje rust te gunnen, ze heeft afgelopen week 6 dagen achter elkaar hard gewerkt. Wel afwisselend hoor, 3x dressuur, 1x gesprongen, 1x een buitenritje en gisteren zijn we op wedstrijd geweest. Maar als ik naar buiten kijk is het droog en schijnt het zonnetje (af en toe). Hoe laat is het? 

11.50uur. 
Het wordt krap, maar ik besluit de snipperdag van mijn paard een dagje op te schuiven en trek vlug mijn rijkleding aan. Als mijn paard gezadeld is, bel ik mijn hulplijn. Omdat we zo afgelegen wonen en er behalve ik niemand thuis is, laat ik altijd even iemand weten dat ik ga rijden. We spreken dan af dat wanneer ik na een uur nog niet heb gebeld om te zeggen dat ik weer veilig ben afgestapt, mijn hulplijn mij belt en als ik niet opneem, komt er iemand hierheen om polshoogte te nemen en wanneer dat nodig is, een ambulance belt en de kinderen ophaalt.

12.10-12.45uur
Even onze oprijlaan op en neer gereden als warming-up en vervolgens wat dressuuroefeningen. Heerlijk, wat wat beweging in de frisse buitenlucht al niet kan doen. Ik kan er weer tegenaan! Netjes afgemeld bij mijn hulplijn, snel ik naar binnen. Even onder de douche springen, mijn gewone kleren weer aan en de kinderen ophalen. Ik rijd om 12.57uur weg en ben precies om 13.00uur bij de opvang. Ze hebben het (zoals altijd) leuk gehad, we praten nog wat en gaan naar huis.

13.30uur
De kinderen hebben op de opvang al een broodje gegeten en dochterlief kan direct naar bed. Zoonlief gaat met me mee naar buiten, hij op z'n fietsje en ik lopend, we halen de post en laten de paarden in de wei.
Binnen speelt hij nog wat, terwijl ik een broodje eet (en warme thee deze keer).
Ik werk de 2 manden met schone was weg en dan is het rond 14.30uur ook tijd voor de kleine man zijn middagdutje.
En voor mij is het nu toch echt tijd geworden om huis te houden. Ik maak de wc schoon, stofzuig en dweil het hele huis, behalve de slapende kamertjes. Als ik klaar ben gun ik mezelf pauze en kijk ik de gemiste aflevering van "Boer zoekt vrouw".

16.00uur
De paarden moeten weer uit de wei, dus ik vul de voerbakken met brokjes en roep ze vast naar het hek. Als ze over zijn gelopen de wei uit, het andere stuk in, krijgen ze hun voer, doe ik het hek tussen hen in weer even dicht en ga terug naar binnen.
Het meisje is al wakker, het jongetje moet ik wakker maken.
We eten fruit en drinken wat. Ik loop even naar buiten om de lege voerbakken op te ruimen en het hek weer open te doen. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn, bereid ik het eten vast voor. Vanavond komt manlief pas laat thuis, dus we eten wat simpels: gekookte aardappels, sperziebonen en tartaar.

18.00uur
Ik geef de paarden weer wat hooi/kuil, het is het laatste uit dit pak, dus ik loop meteen even naar de stapel pakjes, til één pak (van ongeveer 30kg) in de kruiwagen, leg hem klaar en snijd hem vast open voor de laatste voerbeurt vanavond tussen 22.00 en 23.00uur. Weer binnen gekomen, mogen de kleintjes nog even tv kijken terwijl ik het eten kook voor ons drietjes.
Na het eten is het bedtijd voor de kleine meid en vervolgens ook bedtijd voor de kleine man.
Om 19.30 berg ik al het speelgoed op, ruim de tafel af, vul de vaatwasser en loop nog 6x heen en weer omdat er een knuffeltje uit bed is gevallen, het muziekje is afgelopen, er een kussen net niet helemaal goed ligt en meer van die kleine maar ontzettend belangrijke zaken.

20.00uur
Mijn restje avond begint. Wordt het tv-kijken, het nieuws nog lezen, me op de hoogte brengen van de laatste Facebook nieuwtjes, mijn mail checken, iemand bellen, kijken wanneer ik weer op wedstrijd kan of...nee ik schrijf een blog! Niks bijzonders deze keer, maar gewoon over een dag zoals vandaag.


5 opmerkingen:

 1. Ik dacht altijd dat een hond een "liefhebberij"was,die tijd kostte. Maar dat zijn paarden ook,als ik zo lees.Maar het geeft zoveel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie! Ja, iedere liefhebberij kost tijd, maar het geeft inderdaad veel plezier. Al ligt de tijd die je er aan kwijt bent ook aan hoe je woont en een klein beetje aan welk seizoen het is. In de stad waren we drukker met de hond uitlaten en werd er voor mijn paard gezorgd door de pensionstal eigenaar.

   Verwijderen
 2. Heerlijk om deze blog weer te lezen zo gewoon en tóch bijzonder, liefs Oma-ma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. M'n complimenten hoe he dit allemaal voor elkaar bokst.
  Je bent druk met de paarden en ook de kindjes krijgen aandacht.
  Misschien als je jonger bent loopt het allemaal vanzelf.

  Ik geniet van je schrijven,
  Groet van Hilda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Hilda, leuk om te horen! Het is soms wel wat veel van het goede hoor, gelukkig is het niet iedere dag ren-je-rot-dag. Maar om nou te zeggen dat thuisblijvende moeders het niet druk hebben....

  BeantwoordenVerwijderen