zaterdag 15 maart 2014

Sudderkip (geen recept!)

Vorig jaar hadden we met Pasen kuikens, uitgebroed met ons eigen kleine broedmachientje (zie hier en het vervolg hier).
Na diverse vossenstreken hebben we later dat jaar nog een keer kuikens gehad (helaas werd dat ook een lopend buffet voor de vos ).
En tenslotte lag het laatste kuiken van het 2e broedsel gisteren helaas zomaar dood in de "kippenvilla".

Sinds vorige week lopen de overgebleven 6 kippen en 3 hanen weer buiten over het erf te scharrelen.

En oh wat wordt daarvan genoten, zowel door de kippen als door ons.

Zoonlief is gek op de kippen, maar de Groninger haan is erg beschermend, als je te dicht in de buurt komt, vliegt hij op je af en slaat met de sporen aan zijn poten naar je.

Het is dat het zo'n prachtige haan is en dat het goed gaat met de hanen onderling....

Maar goed, de kleine man vindt de kippen nu dan ook niet meer zo leuk (behalve wanneer ze een ei hebben gelegd) en zegt steeds: "Mamaaaaaaaaa, ik wil weer een babykuiken! Die vind ik zoooooo lief!".
Nou had ik vorig jaar bedacht om dit jaar kikkerdril uit de sloot te vissen. Ook leuk en leerzaam! Maar misschien dat ik nu toch maar eitjes ga verzamelen om weer in de broedmachine te leggen, al was het maar om de vossen en roofvogels voor te zijn en ons kippen aantal op peil te houden. En vooruit, ook omdat het zo leuk is voor de kinderen.

Ik laat t idee nog even sudderen tot eind van de maand. (Zodat er precies genoeg tijd is om met Pasen weer kuikentjes uit het ei te zien komen.)

3 opmerkingen:

 1. Wat je kan doen als de kuikens uit het ei zijn een soort van konijnen ren maken oftewel een rechthoekig hok met rondom en bovenop gaas en dan een moederkip erbij zetten . Op deze manier kunnen de kuiken schuilen onder haar vleugels en kunnen vossen etc er niet bij en kunnen de kuikens gewoon opgroeien tot kippen. Je ziet dit buiten wel vaker zo'n ren waar ze in kunnen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een volwassen kip erbij zetten lijkt een goed idee en het zal in sommige gevallen misschien ook wel goed gaan, maar de meeste kippen zullen "onbekende" kuikens doodpikken. Dat is althans de ervaring van de mensen om mij heen die ook kippen houden... Daarom durf ik het niet eens te proberen. Al die moeite en dan ter bescherming/uit goedheid een "mama"kip erbij en vervolgens alsnog dode kuikens.
   De kippen in de kippenvilla hebben een redelijk grote uitloop, afgezet met gaas (ook op de bodem en aan de bovenkant). Het hok waar ik de kuikens na de eerste weken in deed had ook een aangebouwde ren.
   Ach, ze lopen nu weer lekker buiten over het erf te scharrelen.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen