zaterdag 16 maart 2013

Het "Kuukhuus"

Vroeger, toen ik klein was, moest ik me altijd inlezen voor ik een huisdier mocht, zodat ik wist waar ik aan begon en welke verzorging dat dier nodig had. Maar hoe goed ik me ook inlas over honden en paarden, mijn ouders grens lag toch echt bij een konijn en een cavia.

Op het erf van een boerderij horen kippen rond te scharrelen. En de verse eitjes zijn natuurlijk ook veel lekkerderder dan die je in de winkel koopt.
Dus na me goed te hebben ingelezen, heb ik bij DierEnVerblijf een kippennachthok met ren aangeschaft en  4 "vrije-uitloop" kippen gered van de soep.
We noemden ze Bep, Truus, Mien en Sien.
Ik was gewaarschuwd voor vossen, dus de ren was ook op de bodem bedekt met gaas. Waar niet veel voor word gewaarschuwd zijn roofvogels. En zo kwamen Bep en later ook Truus aan hun eind. Toen kreeg ik van een vriendin een prachtige haan, Henk.

Henk beschermde zijn chickies goed, tot de herfst begon en de roofvogels meer risico's namen om wat te eten te scoren. Zo werd Henk viervoudig weduwnaar en hadden we geen kippen of verse eitjes meer. Gelukkig hebben we weer 2 kippen van de soep kunnen redden en kreeg ik van dezelfde vriendin als van wie we Henk hadden gekregen ook nog 2 hennetjes. Het hele harem hebben we de rest van de herfst en de maar voortdurende winter binnen gehouden. Dat wil zeggen dat ze zich vrij konden bewegen in het nachthok met ren en het afgezette stuk tuin van 9m2.
We hoopten natuurlijk dat Henk ook voor wat kuikentjes zou gaan zorgen. Helaas was Henk toen hij opgroeide niet haantje de voorste. Hij mocht alleen toekijken hoe een andere haan de kippen besprong. Hij weet dus wel de theorie, maar voert het in de praktijk (nog) niet uit.

Dus heb ik 2 weken geleden, na me weer uitvoerig te hebben ingelezen, een kleine broedmachine voor 10 eitjes gekocht. 

Via Marktplaats heb ik 10 broedeieren gekocht voor totaal 5 euro. 
5x Wyandotte zwart-zilver gezoomd en 5x het Groninger meeuwtje. 
De eitjes zitten nu een week in de broedmachine. Na 10 dagen kunnen de eitjes geschouwd worden of er wat in zit. Na 21 dagen zouden de kuikentjes uit het ei moeten komen, dat is met Pasen. En dan maar hopen dat er niet heel veel haantjes bij zitten. Want ik heb plechtig beloofd dat bij meer dan 2 hanen, ik de overige hanen zal slachten.... Daar ben ik me nu dus voor aan het inlezen. Ik houd mezelf maar voor dat ze tzt inieder geval een beter leven hebben gehad dan menig dier wat geslacht wordt.

Ondertussen ben ik begonnen een groter nachtverblijf te maken naar voorbeeld van een prachtig kippenhok van LuckyLife zodat ik de huidige met ren voor de kuikentjes kan gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten