woensdag 27 november 2013

Houtcrisis


Er bestaan verschillende soorten hout.

Hout waar je het 4x warm van krijgt:
zagen, kloven, stapelen en tenslotte stoken.

Hout waar je het 2x warm van krijgt:
je besteld het, het wordt gestort op het erf, dus je hoeft alleen maar te stapelen en dan kan je stoken.

Maar er bestaat ook hout waar je het heel even warm maar tenslotte nog steeds even koud van krijgt....crisis-hout. Het brand slecht, dus het blijft koud, alleen van de frustratie hierover krijg je het toch nog een beetje warm, alleen is dat niet echt behaaglijk.

Voordat je denkt, lekker belangrijk, zet je de cv toch een tandje hoger...
zo werkt dat bij ons helaas niet.
We hebben wel een cv, uit 1995, bij aankoop van de boerderij gevonden tussen de spullen in de categorie "je weet nooit wanneer je het eens nodig zou kunnen hebben". Ons installatie mannetje heeft deze weer aan de praat gekregen, so far so good.
Alleen staat de boerderij gewoon op de koude grond, of eigenlijk waarschijnlijker nog, op een laag puin, maar we hebben iniedergeval geen kruipruimtes. Dus geen mogelijkheid om leidingen onder de vloer door te trekken. Hierdoor konden we alleen centrale verwarming aanleggen via de muur van de hal naar de badkamer en de kinderkamers.
Plattegrond....voor de "beeldvorming"
 
In de voorkamer hebben we een gaskachel en in de kledingkamer zetten we in de winter een elektrisch elementje neer. Ja, we weten dat die krengen stroom vreten, maar van jezelf in de kou aankleden 's morgens bevriest mijn humeur!

Dan nu waar het om gaat...
Toen we de boerderij kochten, stond daar op de deel... in onze toekomstige woonkamer:
De houtkachel!!
een grote houtkachel, aangesloten en wel! En die geeft toch een lekkere warmte!! En het staat zo gezellig! En de kleine wasjes zijn in een mum van tijd droog! Alleen heb je daar wel hout voor nodig!!

De eerste jaren hadden we genoeg kachelhout liggen onder de oude schuur en verspreid over het erf, (zie de laatste foto van de Extreme Make Over (buiten) ) of we screenden het erf naar bomen die we toch nog uit de weg wilden hebben.
Als er familie of vrienden (m/v) kwamen, zaagden we weer een nieuwe voorraad klein.
 
Begin 2007 deden we dat nog met de hand

Maar al snel deden we dat zo....Girl-power!!
.
Hout, heel veel hout (foto uit de oude doos)
Maar zo'n houtvoorraad slinkt en snel ook, wanneer je zo'n 4 kuub per 6 weken gebruikt.

Zoals de titel al zegt, voor ons trad een houtcrisis op. Het moment dat we hout moesten gaan kopen brak aan. En dan kom je er dus achter dat je hout én hout hebt. Snel brandend, langzaam brandend of gewoon slecht tot niet brandend! Geloof mij dat t echt Kwalitatief Uitermate Teleurstellend is, wanneer je 4 kuub hout uit de laatste categorie hebt gekocht!!
Inmiddels hebben we een betrouwbare leverancier gevonden, die goede kwaliteit levert, tegen een nette prijs. Hopelijk krijgt die geen last van een houtcrisis of überhaupt van de crisis waar veel bedrijven nu onder gebukt gaan.

Alleen moeten we nu dus wel kranten lezen,
anders krijgen we de kachel niet aan...
Maar je hebt ook kranten én kranten. Het lokale suffertje bijvoorbeeld?
Fikt heel slecht.
Gelukkig zijn we zo romantisch dat overal kaarsen staan en met het afgedropen kaarsvet heb je geen aanmaakblokjes meer nodig, trust me!

De kachel wordt letterlijk gloeiend heet, dus toen er kinderen kwamen, hebben we dan ook met traphekjes een hek om de kachel heen gebouwd, zodat ze bij een val- of stuikelpartij niet aan de kachel vastgeplakt komen te zitten.

Tenslotte kan er op de kachel ook gekookt worden. Zo maakten vrienden van ons eens een heerlijke spaanse omelet.(Recept is nog steeds welkom M.) Wij gebruiken hem nu alleen om brood op te ontdooien of te roosteren.

Dan nog heel even terug naar die oude cv, want dat is inmiddels ook een dingetje. Regelmatig geeft ie storingen, koud water als je al onder de douche staat, natúúrlijk altijd in de winter... En iedere winter zeggen we weer: "vóór de volgende winter moeten we echt een nieuwe kopen!" Om vervolgens toch te besluiten dat we déze winter nog wel redden. Zo ook deze winter...

Gisteren stond ik weer te schelden onder een koude douche!
VÓÓR VOLGENDE WINTER WIL IK ECHT EEN NIEUWE CV!!!!
CRISISDING!
 

5 opmerkingen:

 1. Hoi, bedankt voor je comment op Huisvlijt! Ik lees dat je vrij recent verhuisd bent, en zou je hier graag over interviewen voor mijn blog Verhuizen is niet niks.

  Daarop verzamel ik verhalen van mensen die verhuisd zijn.

  Als je wilt, mail ik je mijn vragen!

  Je kunt me bereiken op nicoleorriens@gmail.com

  groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mischien heb je wat aan de tip hoe wij in Roemenië als we daar zijn onze houtgestookte cv aan maken. Het zaagsel wat je overhoud na het houtzagen moet je opsparen en in een grote bak doen ben dan iedere keer wat eruit halen. Je doet dit in bv een leeg verfblik en giet hierover wat benzine omscheppen , een beetje aanmaakhout wat zaagsel erop en aansteken je kachel,. Wij kregen deze tip van een oudere buurman in Roemenië en het werkt prima.Je hebt ook veel minder kranten nodig hooguit om wat zaagsel op te leggen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Al moet ik direct zeggen dat ik benzine wel wat griezelig vind, wat aansteken betreft. Ik weet dat t vervliegt, maar toch...

   Verwijderen
 3. Het vervliegt inderdaad en trekt bovendien in het zaagsel en als je met een oud lepel voorzichtig schepjes neemt kan er niets gebeuren. De pot/blik goed afsluiten en buiten bereik van de kachel bewaren

  BeantwoordenVerwijderen