Knotwilgen horen voor mij echt bij het typisch Hollandse (boeren)landschap.
Toen we ons boerderijtje kochten, was ik dan ook heel blij met de 3 knotwilgen die langs de sloot stonden..
Het leek me leuk om langs de oprit, aan de slootkant, een hele rij knotwilgen te hebben staan. Nu zijn knotwilgen gelukkig super makkelijk te kweken. Je zaagt een dikke tak (polsdikte) schuin af en steekt de tak zo'n 50cm in de grond. Vervolgens knip je de tak af op 2m hoogte, of de hoogte die je wil. Je kan een nieuwe wilg het beste "plantten" aan het begin van het najaar, maar wilgen slaan eigenlijk het hele jaar door wel vrij gemakkelijk aan.
Wilgen langs de oprit |
Waar ik echter niet aan had gedacht, is dat het door die leuke rij wilgen wél wat lastiger is geworden om het riet langs de wal te laten maaien en de sloot leeg te laten scheppen...
Daarnaast is het ook flink wat werk om de wilgen ieder jaar in de herfst/winter te knotten. Vorig jaar hebben we de bomen om en om geknot, dan was het niet zo kaal en het was minder werk. Maar nu zijn die overgeslagen takken dus 2 jaar oud én 2x zo dik. Dus het om en om knotten was een leuk idee, maar vanaf nu gaan ze ieder jaar gewoon allemaal kaal.
Kale knotwilg |
"Wist-je-datje"
In de bast van sommige wilgensoorten zit salicylzuur, een grondstof van aspirine. Salicine werd lang geleden al gebruikt vanwege de koortswerende, pijnstillende en zuiverende werking. Er werd daarvoor op de wilgenbast gekauwd, of er werd een drank van getrokken.
Maar goed, terug naar onze circa 30 knotwilgen. Je kan je voorstellen dat daar heel wat takken vanaf komen als je die allemaal gaat knotten. Wat moet je daar nu weer mee?
Selfservice... |
Nou, om te beginnen weten de paarden er wel raad mee.
Gooi wat takken in de wei en ze maken er ruzie om. Ze zijn vooral gek op de blaadjes en de bast, die ze er deskundig vanaf knabbelen. En het is erg leuk speelgoed!
Ook cavia's, andere knaagdieren en vogels zijn er gek op en behalve dat ze het lekker vinden, is het ook goed voor de tanden/snavel.
Daarnaast zijn wilgentenen ook nog eens multifunctioneel om mee te doe-het-zelven.
Je kan ze gebruiken in de moestuin als klimrek voor bijvoorbeeld de peultjes
Maar ook in de tuin, als klimrek voor bijvoorbeeld een clematis.
Je kan er ook een compleet hekwerk van vlechten of iets leuks voor kinderen zoals een tunnel of een hut.
De éénjarige tenen worden het meest gebruikt om te vlechten en afgelopen weekend heb ik een hele duidelijke instructie gevonden voor het vlechten van een krans.
Het was mijn eerste poging, dus ik ben nog niet helemaal tevreden, maar oefening baart kunst en de kerstdagen komen er straks ook nog aan...
Heb je inspiratie opgedaan en hiervoor wilgentenen nodig? Ze zijn ieder najaar bij ons verkrijgbaar, gratis en voor niets, je hoeft alleen maar te helpen met wat wilgen te knotten, want dat is...precies: een takkenwerk!
Weer wat wijzer over wilgen, dat maakt het knotten alleen nog maar
BeantwoordenVerwijderenleuker!
Kus frank