En ik maak mijn tuingereedschap ook zeker niet na ieder gebruik schoon, integendeel, ik maak het na gebruik helemaal nooit schoon.
Zo had ik al jaren een snoeischaar in mijn bezit, maar die deed het niet meer zo fijn, (rara hoe zou dat toch komen?) dus kocht ik 2 jaar geleden maar een nieuwe....
Sinds we op de boerderij wonen is mijn collectie tuingereedschap flink uitgebreid, dus kwam ik op het briljante idee om eens uit te zoeken hoe ik dat allemaal moet onderhouden.
Vorig jaar kocht ik een wetsteen en ging ik aan de slag met het "winterklaar" maken van mijn tuingereedschap.
Daarmee bedoel ik: alles helemaal uit elkaar gehaald, schoongemaakt, geslepen, ingevet en jawel, zelfs weer in elkaar gezet gekregen.
Sinds vorig jaar, maak ik dus iniedergeval 1x per jaar het gereedschap grondig schoon.
Dat klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is, helemaal nadat ik dit duidelijk instructie filmpje had gevonden van Gary Knowlton.
Wat heb je nodig:
- kranten
- oude poetslappen
- WD 40 (of ander reinigend smeermiddel)
- beitel of stevig plamuurmes
- slijp- of wetsteen
- vaseline
- gereedschap om tuingereedschap uit elkaar te halen
(steeksleutel, ringsleutel, of schroevendraaier)
Hoe ga je te werk?
1. Je legt de kranten opengevouwen neer, met daarop een oude poetslap en de spullen die je nodig hebt voor deze klus.
2. Je haalt in dit geval de snoeischaar (en op de volgende foto's de heggenschaar) uit elkaar, maar LET OP!
Terwijl je dit doet, leg je de onderdelen neer in de volgorde van uit elkaar halen, dan raak je niet in de war met welk onderdeel waar moet en dat maakt het in elkaar zetten weer een stuk makkelijker.
3. Maak ieder onderdeel schoon met de WD40 en leg het weer terug op z'n plekje in de juiste volgorde.
4. Het snijdende blad spuit je nog een keer in met WD40 en met de beitel schraap je alle aangekoekte viezigheid eraf.
Aangekoekte viezigheid.......schoon! |
5. Vervolgens slijp je dit blad met de slijpsteen in de hoek die het blad heeft.
6. Spuit de veer (van de snoeischaar) in met WD40, trek de veer een paar keer een beetje uit elkaar en veeg hem af.
7. Smeer het deel van het blad waar het "scharniert" en de schroeven in met vaseline.
8. En nu ga je het rijtje onderdelen in omgekeerde volgorde langs om de snoeischaar weer in elkaar te zetten.
Mijn meestgebruikte tuingereedschappen: schoon, ingevet en weer vlijmscherp. Ik ben klaar voor een nieuw (moes)tuin jaar! |
Simple as that!!
Ik kan me inderdaad herinneren dat mijn vader maar ook opa voor de winter al het gereedschap maar ook de spa naliep en invette met zuurvrije vaseline. De zeis werd na gebruik altijd gelijk schoongemaakt en goed opgeborgen. In Roemeniè is onze grond leem-klei achtig en gebruiken we een soort van hak om de grond te bewerken en die slijpen we zonodig zelf. Maar ook de zaag , beitels etc moet je af en toe nalopen. Eigenlijk is er als je buiten woont en je gereedschap veel gebruikt het heel belangrijk dat je het goed onderhoudt en verzorgd. Doe je dat neit dan heb je je zelf ermee.
BeantwoordenVerwijderenNu je het zegt, alle scheppen/spades moet ik ook nog doen. En dan de zaag, ik vraag me af of je dat zelf kan doen, het slijpen bedoel ik?
VerwijderenZo, jij bent lekker productief geweest!
BeantwoordenVerwijderenMijn vriend doet dit soort dingen meestal, maar nu ik dat filmpje zie krijg ik er helemaal zin in! Bedankt voor de tip!
Het is ook echt een leuk klusje om te doen, tenminste, dat vind ik. En het kost echt niet zoveel tijd, max 10min. per gereedschap. Valt mee, toch?
VerwijderenIk durf het niet met zekerheid te zeggen , misschien dat iemand dat weet. Ik weet wel dat het een speciale techniek is en dat er bedrijven zijn die het doen. Misschien is er een filmpje op you tube hoe dat moet,
BeantwoordenVerwijderenJa, je opa, mijn vader deed ook gereedschaps onderhoud in de winter, voor zijn tuinders bedrijf. Hij smeerde er na schoonmaak oude olie van de auto op.
VerwijderenEen zaag slijpen! Gert heeft het pas geleerd van .....zijn vader (video).