donderdag 16 januari 2014

Paarden in het verkeer

Alsjeblieft, lees dit!
Ook als paarden je, letterlijk dan wel figuurlijk, worst zullen wezen. Misschien zelfs wel júíst dan!
 
 
In Nederland zijn ongeveer 500.000 paardensporters. Ruiters en koetsiers.
De meesten zullen ook af en toe een buitenrit maken. Afhankelijk van de omgeving, kunnen ze zo te paard het erf af, of moeten ze met de trailer ergens heen rijden, waar ze te paard een buitenrit kunnen maken. Gemiddeld maakt een ruiter 34x per jaar een buitenrit.
 
 
Dat is het moment waarop jij deze paardensporters tegen kan komen.
En met jou bedoel ik die wandelaar in het bos (met of zonder hond), die fietser/mountainbiker/wielrenner, die brommer-of motorrijder, auto- of vrachtwagen bestuurder (al dan niet met aanhanger).
 
 
Het instinct van een vluchtdier
In het verkeer gebeuren honderden ongelukken. Feit is dat ongelukken in het verkeer waarbij paarden zijn betrokken, meestal gebeuren doordat paarden schrikken van overige weggebruikers.
Een paard is een vluchtdier, een vluchtdier van zo'n 600kg!
Het instinct van een vluchtdier zorgt ervoor dat als een paard schrikt van een plotselinge gebeurtenis, hij het op een lopen zet, weg van dat wat eng is of gevaarlijk lijkt. Een schrikreactie kan echter ook zijn dat het paard opzij springt of steigert. Bij een schrikreactie bestaat de kans dat de ruiter van het paard afvalt, de ruiter kan dan onder het paard of onder de auto terecht komen, maar het paard kan (met of zonder ruiter) ook voor of tegen de auto springen.
 
 
Tot zo ver nog niet erg interessant? Lees dan alsjeblieft toch nog maar even verder. Want weet jij als wandelaar of weggebruiker, wat je moet doen als je een paard ontmoet? En wat je dénkt te weten, klopt dat dan ook? De antwoorden op deze vragen volgen hieronder.
 
 
Een ruiter is volgens de wet een bestuurder
Volgens de verkeersreglementen is een ruiter een bestuurder, net als bijvoorbeeld een automobilist.
Wat weinig mensen weten is dat, indien er geen ruiterpad is, de ruiter zelfs verplicht is om op de openbare weg te rijden. Het is verboden om op het trottoir of het fietspad te rijden. Ookal zullen de meeste ruiters uit veiligheidsoverwegingen in de berm rijden, of bij 80km wegen buiten de bebouwde kom uitwijken naar het fietspad (ookal mag dat dus eigenlijk niet!), ze hebben als bestuurder dezelfde rechten en plichten om op de openbare weg te rijden als bijvoorbeeld automobilisten.
 
 
In 2005 en 2007 zijn er landelijke verkeersveiligheidscampagnes geweest, getiteld "Paard op de weg" en "Weet wat je doet als je een paard ontmoet", hierin stond begrip voor elkaar als medeweggebruikers centraal. Volgens mij is deze campagne jammerlijk mislukt, ik heb er tenminste nooit wat van gezien of gehoord.
 
 
Praktische tips voor verkeersdeelnemers:
  • Bedenk dat een paard paniekgevoelig is, plotseling kan schrikken en een onverwachte beweging kan maken. Het geluid van de dieselmotor, de omvang en de kleur van de vrachtwagen, te laat of piepend remmen. Het zijn momenten die gevaar kunnen opleveren.
  • Matig uw snelheid
  • Houd zeker 5 meter afstand van de ruiter of koetsier wanneer deze stilstaat.
  • Maak geen onnodig overmatig lawaai, zoals hoge toerentallen, toeteren of (leuk paardje pesten) het ontluchten van uw remmen.
  • Passeer rustig, extra ruim, snijd het paard niet af en geef daarna niet meteen plankgas.
  • Niet inhalen in een bocht
  • Wees extra voorzichtig wanneer u rijdt met rammelende lading of klapperend zeildoek.
  • Wanneer de weg te smal is, geef de ruiter dan de tijd om naar een inham of inrit te rijden waar veilig passeren wél mogelijk is.
  • Geef een groep ruiters of koetsiers altijd voldoende gelegenheid bij elkaar te blijven bij het oversteken, op een rotonde of op een kruispunt. Paarden zijn kuddedieren en voelen zich meer op hun gemak wanneer ze bij elkaar zijn.
  • Wanneer de ruiter langzaam zijn uitgestoken arm op en neer beweegt, betekend dat niet "tut, tut, effe dimmen", maar "mijn paard is onrustig, verlaag uw snelheid alstublieft".
 
 
Praktische tips voor wandelaars:
  • Verstop u niet in uw felgekleurde jas achter een boom als u bang bent voor een naderende ruiter, u bent doodeng voor mijn paard!
  • Als u met uw hond wandelt, lijn deze dan aan als u een naderende ruiter ziet en laat deze pas weer los als de ruiter u ruim gepasseerd is. Staat uw hond echt heel erg goed onder appèl, houd hem dan aan de voet. Honden kunnen heel enthousiast worden en achter het paard aan rennen, de paard kan hier van schrikken en het op een lopen zetten, maar het paard kan van schrik uw hond ook raken met een trap en dat loopt meestal niet goed af voor de hond.
  • Als het begint te regenen, wacht dan met het opsteken van uw paraplu tot de ruiter u gepasseerd is. Veel paarden zijn bang voor plotseling "ontploffende" paraplu's!
 
 
Iedereen veilig thuis
Denk niet te voorbarig: "het paard loopt buiten, dus die is wel wat gewend". Elk paard moet leren rustig te zijn in het verkeer en eens moet de eerste keer zijn. Verwacht niet van de ruiter dat deze het paard onder elke omstandigheid onder controle zal hebben. Mocht de ruiter aanwijzingen geven, wees dan zo vriendelijk deze op te volgen.
Natuurlijk doen wij als ruiters en koetsiers ons best, om onze paarden en pony's onder controle te houden. Maar maak het alstublieft niet moeilijker (of gevaarlijker) dan nodig, zodat we allemaal heelhuids en zonder schade weer thuiskomen......
 
 
Heb je nuttige aanvullingen, laat het me weten.
 
 
Heb je vragen, stel ze, dan zal ik ze proberen te beantwoorden of op zoek gaan naar het antwoord.

10 opmerkingen:

  1. Mooi stukje. Mijn bomproef fjord is nergens bang voor... dacht ik tot hij schrok van een kinderfiets met een vlag achterop. Nu ken ik mijn paard en ken zijn reactie. Dus ongelukken zijn er niet gebeurd, maar het is en blijft een dier.

    De meeste problemen als ruiter ervaar ik met wielrenners. Die willen liever geen snelheid minderen. Hier in de ranstad dan want op de veluwe zijn ze een stuk netter. Mijn mond viel open.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als automobilist heb ik ook de meeste problemen met wielrenners, daar hoef je dus niet voor op een paard te zitten ;-) Volgens mij hebben die hun eigen verkeersregels die ik niet heb geleerd bij verkeers- en rijlessen.

      WG

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor je reactie! Een bomproof paard is inderdaad heel fijn, maar zoals je zegt, het blijft een dier.

      Wat betreft wielrenners, daar heb ik het überhaupt niet zo op, nadat ik als jonge tiener letterlijk door ze van de weg ben geduwd en mijn knie hierbij permanent heb beschadigd.
      Het zoevende geluid is voor veel paarden ook spannend.

      En wat te denken van een ligfiets? Die al eens tegen gekomen?

      Verwijderen
    3. @anoniem: verkeersregels?? Die hebben wielrenners toch niet nodig? We mogen blij zijn dat we op hun weg mogen rijden! *sarcasm off*

      Verwijderen
  2. Heel herkenbaar. Mooi stukje.
    Ik zou zelfs nog een stukje verder willen denken en dan aan automobilisten en vrachtwagenbestuurders die een trailer tegen komen.
    Een bestuurder die een trailer met een paard erin achter de auto heeft kan niet even bovenop de rem gaan staan, want dan ligt het paard voorin de trailer. Ook even snel een bocht om gaat niet, want het paard anticipeert niet op de bochten, maar reageert op wat het voelt. Ga je plotseling de andere kant op, heeft het dier tijd nodig om te herstellen. Zo is een rotonde 3/4 rond een verschrikkelijke beweging voor een paard, rechts af, links af, rechts af, welke kant wordt het nou? Heb dus geduld als je achter een trailer rijd die langzaam een rotonde neemt.
    Ook vrachtwagens die dicht achter de trailer rijden kunnen veel problemen veroorzaken. Ze denken misschien dat je sneller gaat als ze je een beetje opjagen, maar met 600 kilo stuiterend gewicht in de kar ga je eigenlijk alleen maar langzamer!
    Beetje rekening houden met elkaar zou zo fijn zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Deborah. Ik heb zelf weinig nare ervaringen met medeweggebruikers wanneer ik met trailer rijd. Maar ik zal hier ook een keer een stukje over schrijven. Evenals de verkeers- en fatsoensregels voor ruiters.

      Verwijderen
  3. Ik ben altijd wel heel voorzichtig als een ik een paard moet inhalen of zie aankomen. Het zijn inderdaad dieren, en ik ben altijd bang dat ze zullen schrikken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat jij rekening houdt met de paarden en je ervan bewust bent dat ze kunnen schrikken! Zegt het voort ;-)

      Verwijderen
  4. Bedankt voor de informatie. Dat van die arm bewegen wist ik niet.Ik loop met de hond met een grote boog om een paard heen. Want ook mijn hond kan schrikkken van het paard en ineens gaan blaffen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor je reactie en fijn dat ook jij als hondenbezitter rekening houdt met een paard wanneer je deze tegenkomt. Er zijn inderdaad honden die bang zijn of schrikken van paarden. Een blaffende hond vind ik nooit erg, als ik maar zie dat hij aangelijnd is of de tuin niet uit kan.
    Onze hond was ook bang voor paarden en bleef ver uit de buurt, maar sinds deze zomer krijgt hij wel erg veel praatjes. Gelukkig zijn de paarden op ons erf daar niet van onder de indruk, maar ik houd de hond wel binnen als ik ga rijden of de paarden van wei laat veranderen, moet er niet aan denken dat hij een trap krijgt...

    BeantwoordenVerwijderen