donderdag 22 mei 2014

Fijne boeren buren (en blije paarden)

Wanneer je paarden aan huis hebt staan, met eigen en gehuurd land.
Land om ze te laten grazen, van te hooien en een gedeelte om te kunnen rijden. Dan loop je vanzelf tegen wat probleempjes aan.
Wij hebben namelijk geen trekker.
Gelukkig hebben we fijne boeren en boerenburen.

Zo hebben we vorig jaar een stuk weiland opgeofferd om een "rij-bak" van te maken. Mijn paard deed wat moeilijk bij onze eerste wedstrijden op gras, dus zo kon ik daar thuis aan werken. Ik reed dus gewoon op een afgezet stuk grasland. Maar wanneer je een tijdje op hetzelfde stuk gras hebt gereden, dan ziet dat er niet meer uit en rijd het ook niet meer zo heel fijn.
Wij waren dan ook heel erg blij toen onze buurjongen voor zijn verjaardag een heuse mini-trekker kreeg, met de nodige "tools" voor erachter.
In de Paasvakantie kwam hij met zijn mini-trekker (en daarachter zijn frees) over het boeren-buren-land naar ons toegereden en is zo'n 1,5 uur bezig geweest om de rijbak te frezen.

Door het land te frezen word de grond als het ware door elkaar geroerd
(bij ploegen word het echt omgekeerd).
Een win-win situatie. Ik blij met een bak die weer een stuk fijner is om in te rijden, de buurjongen blij want die kon aan het werk met zijn trekkertje én hij heeft natuurlijk ook meteen wat centen verdiend!

De rest van ons gehuurde weiland gebruiken we om te hooien.
Zelfde probleem: geen trekker.
Hiervoor maken we gebruik van de loonwerker die (net als onze buren) zo'n 3 km bij ons vandaan woont. Toen het mooie weer in aantocht was heb ik meteen gebeld, zodat hij weet dat we graag worden ingepland in zijn "maai-ronde".
Er werd gemaaid, een paar keer geschud, op wiersen geharkt, geperst en tenslotte werd er gisterochtend gewikkeld.
131 pakjes, van iets minder dan 1 hectare. Ik ben er blij mee!


Er zijn echter (net als wanneer je zelf je gazonnetje maait) altijd van die hoekjes en randjes waar gras blijft staan. En dat mogen de paarden weg snoepen. Normaal lopen ze 3-4 uur per dag op een afgezet stuk gras (strookbegrazing), maar nu mogen ze voor een paar dagen, 3 uur per dag, in de grote wei om de randjes weg te eten.
Kijk eens hoe blij ze zijn:

 Tenslotte nog een actiefoto:
Van links naar rechts:
 Diesel, hond Zen, grote vos Barinka a.k.a. Ugly Duckly,
Abiquil (Abby) en als eerste over de finish: Sjonnie de pony a.k.a. James Bont.
6 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig filmpje! bedankt om te delen.
  Groetjes BrEkster

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig dat je van Utrecht naar Groningen bent verhuisd. Lef hoor! Wij denken daar ook over, van het westen naar de provincie. Maar kan pas over twee jaar, als jongste de deur uit is. Mooi om te zien, die paardenblijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Lef...tja..ik vond het ook wel erg spannend hoor. Maar wat was het ergste dat kon gebeuren? Als het toch niet bevalt, kan je altijd weer terug verhuizen. Liever dat, dan altijd blijven denken "hadden we maar...". En tot nu toe nog geen seconde spijt gehad, sterker nog, mij krijg je niet meer terug naar de (rand)stad! Hopelijk gaat het jullie ook zo goed bevallen.

   Verwijderen