vrijdag 30 mei 2014

Vlierbloesemsiroop maken

Gisteren was een lange dag.
Met 2 kleine kinderen in de auto van Groningen naar de bollenstreek, want opa en oma gaven een feestje. Heenweg file, dus we deden er 4 uur over. Terugweg een oververmoeid buikslapertje dat 3uur zat te krijsen en de laatste 2 minuten heeft geslapen.
Maar vanmorgen lieten de ukkies ons uitslapen tot half 10 en de zon scheen, wat een heerlijk begin van deze nieuwe dag!

Na het voeren van de paarden (sorry jongens, ik ben erg laat, ik weet t!) en begroeten van de "bouwmeneren" (die gelukkig gewoon aan het werk waren gegaan zonder ons te storen in ons uitslapen), hebben we lekker buiten ontbeten.

En toen was het tijd om met zoonlief op de fiets te stappen voor een beetje beweging en frisse buitenlucht, nou ja...fris....Op omliggende akkers werden de aardappels bespoten.
Even verderop was onze boerenbuur druk met zijn gras, die is al toe aan zijn 2e snee voor de melkkoeien. Wat ruikt vers gemaaid gras toch lekker!!

Maar wij waren ook op missie: vliesbloesem zoeken, want ik wil proberen om eens zelf siroop te maken.
Bewapend met een boodschappen shopper en 2 scharen keken we op de fiets om ons heen, op zoek naar mooie witte bloemenschermen.

De eerste stop was qua "oogst" succesvol, helaas vond zoonlief het daar maar stom, want er stonden "prikplanten" (brandnetels) en mama was zo slim geweest hem open schoentjes aan te doen.
Dus reden we wat verder naar onze "buren", waar de kinderen ook naar de opvang gaan. Daar knipten we nog wat mooie bloemenschermen (en zoonlief heel veel grasjes), maakten een praatje met de buurvrouw, die toch wel benieuwd was wat ik nou van plan was met die bloemen.

Eenmaal weer thuis heeft het mannetje zich uitgeleefd op de bouwput, wat in zijn ogen een prachtige gigantische zandbak is, en ik ging naar binnen om te "brouwen".

Het recept dat ik heb gebruikt is als volgt:
Ingrediënten:
1 liter water
0,5 kg (riet)suiker
1 citroen (in plakjes gesneden)
25 bloemenschermen vlierbloesem

Let op! Niet denken: ik spoel de bloemenschermen even af! Het gaat om het stuifmeel en dat spoel je er dan ook af.

Bereiding:
Breng het water met de suiker aan de kook, tussendoor af en toe even roeren.
Zodra het kookt, vuur uitzetten en af laten koelen tot het lauwwarm is.
Giet het suikerwater in een grote weckpot en doe de plakjes citroen en bloemenschermen erbij.
Weckpot afsluiten en in een koele donkere ruimte wegzetten.
Na 3-5 dagen haal je de potten weer tevoorschijn, giet het mengsel door een zeef, verdelen over leuke flesjes en je hebt als het goed is een heerlijke siroop.

Ik heb 3 verschillende gemaakt.
Één met gewone fijne kristalsuiker, één met rietsuiker en één met gewone fijne kristalsuiker en daarbij 5 takken verse munt.

 Ik ben heel benieuwd welke het lekkerste zal zijn.

Nog een tip, nu het warme weer er weer aan komt:
Maak een lekkere HUGO met je zelfgemaakte (of zelf gekochte) vlierbloesemsiroop.

3 opmerkingen:

 1. Hai wat leuk! Wij hebben vandaag tijdens de wandeling met de hond in het bos ook een tas vlierbloesem verzameld. Vanmiddag volgens recept van Annemieke van Deursen ( gewone suiker, maar iets minder zoet meer richting jouw recept) siroopgemaakt. Er staat nu een grote pot met 1,5 liter te trekken. Wat ruikt dat heerlijk! Toen had ik nog heel veel bloesem over.. Dat ligt nu te drogen en dan hoop ik er thee van te kunnen maken voor van de winter.. Heb jij al eerder vlierbloesemsiroop gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bloesem ruikt inderdaad heerlijk, heb de rest van de dag steeds aan de tas zitten snuffelen. Ik zal straks ook eens kijken naar het recept dat jij noemt. Dit is mijn eerste keer, ik ben heel benieuwd. Thee maken, dat is ook een leuk idee!! Gebruik je daar alleen de blaadjes voor, of mogen de kleine takjes er aan blijven? Help! Hihi..

   Verwijderen
 2. Ik las dat je de bloemschermen goed moet laten drogen, dan kun je ze bewaren. Een handje met kokend water is goed tegen verkoudheid.. Klinkt eenvoudig dus ik ga het maar gewoon proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen