zondag 22 november 2015

Poging paddenstoelenexpert worden

Ooit heb ik mij aangemeld voor de Scharrelkids nieuwsbrief, dit is een initiatief van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid).
Zo kwam het dat ik een mail ontving van IVN met de uitnodiging om eind september mee te gaan naar een mini-bosje in de buurt, waar het barstte van de paddenstoelen, onder deskundige leiding van Henk.
Ik dacht: kleuterjongen barstend van de energie, vriendje mee, met een beetje mazzel lekker herfstweer, paddenstoelen zoeken in het bos; goed idee, gaan we doen!

Het voelde eerst een beetje geiten-wollen-sokkerig, op de parkeerplaats/ontmoetingsplek, maar het werd echt een leuke middag in het bos.
Man, wat groeiden daar veel paddenstoelen zeg! En je mocht ze gewoon plukken en bekijken en besnuffelen. Het was ontzettend leerzaam en ook verbazingwekkend! Ik wist niet dat er zoveel anijs-achtig geurende paddenstoelen waren. En ook niet dat sommige paddenstoelen alleen specifiek op of bij één boom of "vrucht" van deze boom groeien. En geiten-wollen-sokken mensen zijn ook gewoon mensen. Hele aardige mensen, die het super leuk vinden dat jij en je kind (waar is ie nou weer gebleven???) zich interesseren voor paddenstoelen.

Helaas.... ik kan jullie alleen maar de foto's laten zien, zonder al te veel info erbij, die tsunami aan informatie kon ik niet behappen. Ik was dan ook duidelijk nog géén expert, want in tegenstelling tot de meeste anderen, had ik geen notitieboekje en vergrootglas mee. (Moest je lachen? Nee? Dat komt dan hoogstwaarschijnlijk nu...) Laat staan zo'n sorteerbakje voor schroeven van de GAMMA, waar je de paddenstoelen in mee kon nemen, om ze thuis nog eens goed onder de microscoop te bekijken.

Er liepen echt een paar wandelende encyclopedieën mee, die wisten alles, en anders hadden ze uiteraard hun paddenstoelenhandboek mee, waar ze het terplekke in opzochten.
Ach, iedere gek z'n gebrek....Ik was afgelopen weekend met die fijne wind en regen, heerlijk buiten mijn paard aan het losrijden (warming-up) alvorens we de ring in mocht, én onze eerste 1e prijs in het L2 binnensleepte :-)). Er zijn vast ook mensen die dat héél raar vinden.....

Goed, de paddenstoelen, kijk en bewonder:
Deze vonden de jongens leuk hoor.
Een "stoom"paddenstoel!
(als je er in knijpt, komt er een wolk sporen uit)


Ruikt naar anijs


 "Slijmerige nogwattes"

Die kennen we natuurlijk allemaal wel!

Prachtig, het lijkt net koraal!


Grappig, herkenningspunt van dit paddenstoeltje
is het feit dat het steeltje niet in het midden zit,
maar aan de zijkant.


Deze groeit alleen op dennenappels.

Dit paddenstoeltje groeit specifiek op dennennaalden.Jonge paddenstoel

Exact dezelfde, maar dan wat ouder en groter.


Sprookjesachtig!De jongens hadden het na een half uurtje wel gehad met dat paddenstoelen zoeken.
Die waren druk in de weer met over bergen takken klimmen, takken verslepen en het vraagstuk: Is dit het hol van een das of van een vos?

En aangezien bijna iedereen wel een (bijzondere) paddenstoelenvondst aandroeg, dacht ik, laat ik dat ook doen......

 
Lekker voor schut, want het bleek geen paddenstoel, maar een mosachtig iets. Geloof ik. Iets met schaamte. En dan zelf doen alsof je niet bestaat. En ook niks meer hoort.
 
Maar zonder gekheid. Het was écht leuk. Ik bedoel: heb jij ooit zoveel verschillende paddenstoelen ontdekt tijdens 2,5uur in het bos? Ikke niet hoor!
Dus mocht je volgende herfst ook een poging willen wagen om paddenstoelenexpert te worden, meld je dan aan voor de nieuwsbrief bij IVN Scharrelkids. En je hoeft eigenlijk niet te wachten tot de volgende herfst, want ze organiseren het hele jaar door wel activiteiten en geven een leuke nieuwsbrief uit met tips. 

2 opmerkingen:

  1. woh.....wat een hoop soorten!!!! ben een tikje jaloers. hier in deze bossen nooit zoveel gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ongelooflijk hè? Ik wist niet eens dat er zo veel soorten bestonden! En geloof het of niet, dit was op een stukje van maximaal 500-500meter.

      Verwijderen