maandag 5 mei 2014

Change the world challenge #2 Donorregistratie

 
Nadenken en praten over de dood doen we liever niet. Maar als het om je organen gaat, is een keuze maken wel belangrijk. Om te voorkomen dat naasten straks voor een moeilijke beslissing staan en niet weten wat jij gewild had.
 
Op jonge leeftijd (ik geloof dat ik 15 was) heb ik vast laten leggen dat ik, mocht ik komen te overlijden, orgaandonor wilde zijn. Dit ging toen nog met een donorcodicil. Inmiddels bestaat het donorcodicil niet meer, maar kan je je inschrijven in het donorregister. Hiervoor heb je een DigiD nodig en het kost maar 2 minuten van je tijd.
 
Het inschrijven duurt dus maar 2 minuten, maar voor sommige mensen is het toch een hele stap. Ik ga hier niet zeggen dat jij dit ook MOET doen, maar ik wil je wel vragen er over na te denken en vervolgens actie te ondernemen. "Nee" is ook een antwoord en emotionele argumenten als "het voelt niet goed" zijn ook steekhoudend. Het is jouw lichaam, jij beslist! Ook wanneer je GEEN donor wil zijn, is het handig (en fijn voor je nabestaanden) dit vast te laten leggen.
 
Een paar feiten:
  • op 1 januari 2014 stonden er in Nederland 1146 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie
  • per jaar overlijden ongeveer 150 mensen terwijl zij op de wachtlijst staan voor een donororgaan
In Nederland hebben 5,7 miljoen mensen zich laten registreren in het Donorregister, de donorstand staat hiermee op ongeveer 42% van de Nederlandse bevolking. Als je benieuwd bent naar de donorstand in de gemeente waar jij woont, klik dan hier
In Nederland bent je geen donor tenzij je je laat registreren.
Mocht je komen te overlijden zonder dat je iets hebt laten registreren, dan kunnen nabestaanden gevraagd worden hierover een beslissing te maken. Wanneer nabestaanden niet op de hoogte zijn van de wensen van de overledene zeggen ze veelal "nee".
 
Bij de registratie heb je de volgende 4 keuzes:
  1. JA ik geef toestemming (als je bepaalde organen of weefsels wilt uitsluiten, kan je dat aangeven)
  2. NEE ik geef geen toestemming
  3. Mijn nabestaanden beslissen
  4. Een specifiek persoon beslist
 
Van ongeveer elke 10.000 mensen die overlijden, kan er 1 donor zijn.
(maar één!!)
Één donor kan in principe 8 levens redden door orgaandonatie, maar ook kunnen er nog diverse niet direct levensreddende donaties worden gedaan.
Of je kan doneren is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, leeftijd en de omstandigheden waaronder je overlijdt.
  
Tenslotte nog dit: artsen hebben een eed afgelegd, die staat bekend als de eed van Hippocrates, in 2003 is deze aangepast aan de huidige tijd, maar de boodschap blijft: DO NO HARM!
Het belangrijkste doel van een arts is om zijn patiënt het leven te redden!
Een arts weet niet of iemand donor is totdat de patiënt is overleden. Pas na overlijden kijkt een arts in het register om te zien of er een keuze is vastgelegd. De arts die de organen transplanteert is altijd een andere arts dan de arts die het Donorregister raadpleegt. Ik ben dan ook echt niet bang dat ik eerder wordt opgegeven door een behandelend arts omdat ik donor ben.
(Hoe eigenwijs en mondig ik dan ook ben wanneer het om artsen gaat...)

Mocht je nog geen beslissing hebben gemaakt, misschien helpt het dan om "om te denken". Stel dat jij een nier, hart of longen hebt die niet meer voldoende functioneert, waardoor jouw leven in gevaar is, wil jij dan een orgaan van een donor ontvangen?

Dus, neem de tijd om je eigen mening hierover te vormen. Word het ja of nee? Als je eruit bent, leg je het dan ook even vast? Dat kan hier en wat is 2 minuten nou helemaal, op een mensenleven?



Ik heb diverse bronnen via internet geraadpleegd voor informatie, waaronder:
Donorregister
Ja. of Nee.
Rijksoverheid
Nederlandse Transplantatie Stichting
KNMG

De "Change the world Challenge" is een een initiatief van Marieke van Woesik. De gedachte achter deze challenge is kort gezegd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Met kleine opdrachten toch een verschil proberen maken, een beetje bewuster gaan leven en niet alles vanzelfsprekend vinden.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben nog uit de tijd,dat ik vroeger gewoon met een briefje in mijn portemonnee liep. Het donorcodicil bestond nog niet. Ik vraag me af,of men nu nog iets met mijn oude organen kan beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, een interessante vraag! Ik heb het voor je opgezocht. Je kan tot op hoge leeftijd donor zijn. Voor nieren en lever geldt zelfs geen maximum leeftijd. Voor de andere organen ligt de leeftijd tot 60-75 jaar. Wel wordt er altijd gekeken of organen geschikt zijn voor donatie. Meer info vind je hier: http://www.transplantatiestichting.nl/vraag/tot-welke-leeftijd-kun-je-organen-doneren

      Verwijderen
  2. 36 jaar geleden besloten man en ik om donor te worden en zijn dat nu nog.
    Onze kinderen waren ook donor, maar alleen oudste is nog donor.
    Onze jongste dochter heeft toen ze volwassen werd jammer genoeg een andere keus gemaakt, maar die keus is wel overwogen gemaakt en moeten wij als ouders respecteren.

    BeantwoordenVerwijderen