donderdag 14 januari 2016

Warm

Begin november van het afgelopen jaar kwam onze nieuwe kachel.
Eigenlijk precies hetzelfde als de oude, maar dan een nieuwer model. Het "oude" model was 30jaar oud. De nieuwe is iets slanker en hoger, maar verder praktisch hetzelfde qua looks.

Bij het plaatsen van de kachel moesten we ruimte maken, dus haalden we het (trap)hekje wat eromheen stond weg. De kinderen zijn uit de kruip en oh-wiebel-ik-kan-net-lopen fase, dus we hebben het ook niet meer terug geplaatst.

De reden dat we een nieuwe kachel wilden was dat de oude niet zo zuinig was met hout en we veel rendement verloren. Het "dak" in de kachel was namelijk kapot, dus  de warmte verdween ook de pijp in. En omdat het "dak" eruit was, trok de kachel ook heel erg, waardoor het hout supersnel in vlammen opging.
Dat deze kachel zuiniger is met hout, dat merken we zeker, het scheelt zo'n 40-50% in verbruik!!


Bij de nieuwe kachel kregen we een handschoen. Erg fijn want de handschoen die we hadden is spoorloos verdwenen. Maar wat bleek, het was een waardeloze handschoen. Best suf, van zo'n bekend kachelmerk, om dan een "ovenwant" cadeau te doen. De handschoen is namelijk niet hittebestendig en dan krijg je dit:


Eergisteren kwam de postbode aan de deur. Na een praatje over het weer van vorige week, liet hij me achter met een pakketje. En zoals bij de meeste pakketjes, werd ik ook heel blij toen ik deze open maakte. De nieuwe hittebestendige (!) handschoenen:

We zitten er dus weer warmpjes bij, maar nu zonder onze handen te verbranden.

De kinderen hebben het trouwens ook lekker warm, maar dat zal de koorts wel zijn, de (buik)griep heeft weer eens toegeslagen in gezin Zinin.

4 opmerkingen:

 1. Heerlijk die warmte van een houtkachel. Geniet ervan! Ook hier wordt fijn gestookt (inderdaad met speciale kachelhandschoen, van de Wiltfang). Beterschap gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We genieten zeker van die heerlijke warmte Petra! En dank je wel voor de beterschapswensen.

   Verwijderen
 2. Fijn zo'n nieuwe kachel en dat het zoveel scheelt in het stoken!

  Wel erg van die handschoenen vind ik. Genante vertoning van de fabrikant zoiets.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de oude kachel was echt aan vervanging toe.

   Genant hè, doe dan geen handschoenen of handschoenen die geschikt zijn voor gebruik bij openhaard of kachel!

   Verwijderen