woensdag 20 januari 2016

Favoriete voorleesboeken

Helaas heb (of neem) ik er zelf niet zo vaak de tijd voor, maar ik ben gek op lezen. Zó gek, dat ik het boek dan ook binnen een dag uit lees, ik kan het gewoon niet weg leggen en lees dan gerust tot 03.00u 's nachts door. Waar ik de volgende ochtend dan natuurlijk weer spijt van heb, want moe en geen boek meer om in verder te lezen.

Onze kinderen lezen we ook (bijna) altijd voor, voor ze gaan slapen.
Van onze favorieten heb ik een lijstje gemaakt:
  • Dikkie Dik
  • Jip en Janneke
  • Pinkeltje
Ik moet mezelf onderbreken. Want eerlijk gezegd waren dit mijn favorieten, toen ik nog kind was.
De boeken van Pinkeltje en het grote boek met alle verhalen van Jip en Janneke zijn dan ook al oud, want deze zijn van mij geweest.
Dikkie Dik vonden beide kinderen erg leuk.
(En mag ik alsjeblieft zeggen dat ik Woezel en Pip echt superstom vind?!)
 
Jip en Janneke vond alleen kleuterjongen leuk,
 "Maar nu niet meer, want nu ben ik al 5!"
 En Pinkeltje, die vind zoonlief af en toe nog leuk,
het peutermeisje heeft er geen interesse voor .

Vrij bekende boeken die ook hier erg goed in de smaak vielen zijn:
  • Mama Kwijt
  • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
  • Rupsje Nooitgenoeg
Als je deze nog niet hebt,
koop dan vooral de pop-up versie van dit boek!!!


En tenslotte de absolute favorieten van dit moment:

Het grote Rintje voorleesboek, Sieb Posthuma
Rintje is een hondje dat allerlei avonturen beleefd met zijn hondenvriendjes Tobias en Henriette. 
Het leuke vind ik dat er verhalen in staan over alle seizoenen, de feestdagen, en ook veel herkenbare situaties zoals een prik halen, de eerste zwemles, naar de tandarts gaan, logeren bij oma. De drie hondjes hebben ieder een eigen karakter en er komen ook verschillende emoties voorbij, zoals blij, verdrietig, stoer, bang.
In het boek staan meer dan honderd verhalen, deze steeds afgeronde verhalen zijn zo'n 2-3 bladzijden lang, met grappige tekeningen erbij.
Deze staat al lange tijd met stip op 1 bij onze zoon.
 

De gele ballon, Charlotte Dematons
Dit werkelijk prachtige boek heeft geen tekst.
Maar terwijl je op wereldreis gaat (langs grote steden, het oerwoud, de woestijn, sneeuwgebieden en wereldzeeën), zie je (of liever gezegd zoek je) op iedere tekening een blauw autootje, een fakir op een vliegend tapijt, een boef en een gele balon. En behalve dat is er nog zó veel meer te zien. Iedere keer wanneer je dit boek open slaat, zie je weer wat nieuws.
Daarnaast zitten er ook kleine grapjes in. Zo zie je (als je goed kijkt) ook o.a. de Kerstman, Pippi Langkous en Nils Holgersson.
Het leuke vind ik dat je er zelf een verhaal bij kan verzinnen, of niet, want alleen maar kijken en zoeken is ook al leuk. Daarom is het ook echt geschikt voor jongere kinderen (peuter) tot en met hoog bejaarden ;-)

Nu is het leuke, dat wij (zonder dat ik mij dat direct realiseerde) ook een Sinterklaas boek hebben gekregen van Charlotte Dematons. Ook deze is zonder tekst, en ook op deze tekeningen valt van alles te zien. Dus ook zeker een aanrader! (P.s. met zwarte Pieten)

En toen ik voor dit blogje zocht naar foto's, bleek er nog een boek te zijn van haar, die bij deze op mijn verlanglijstje komt, namelijk "Nederland en Duizend dingen over Nederland".


Ga je mee, kleine Beer?, M. Waddel, B. Firth
Grote en Kleine Beer maken een wandeling in het bos. Tijdens de sneeuwwandeling hoort Kleine Beer allerlei vreemde geluiden. Telkens stopt hij weer om te kijken wat er precies aan de hand is.
De illustraties zijn leuk en door de herhaling van bepaalde stukjes tekst weten de kinderen al snel het verhaal zelf te vertellen, dat maakt het een leuk kijk- en voorleesboek voor peuters en kleuters.

Dit boek kwam weer tevoorschijn toen het hier echt winters werd buiten.


Welke boeken (her)ken je? En welke boeken zijn bij jou thuis favoriet (geweest)? Ik lees het graag bij de reacties!

17 opmerkingen:

  1. Mama Kwijt, die is leuk he?
    Dotties Eieren vonden ze hier ook geweldig. Lief verhaaltje is dat.
    Jip en Janneke vond DL1 ook heel leuk, de laatste tijd zijn het de Sprookjes van Grimm.
    Maar ik word altijd zo slaperig als ik voor ga lezen joh, dan lig ik na twee alinea's half kwijlend met mijn hoofd op een kind...

    Woezel en Pip vind ik best wel losers. Net als Bobbi. Het boek wat je noemt over Nederland klinkt zo leuk, ik ga het eens opzoeken. Misschien wel leuk voor de kinderen om een beetje een band te houden met hun geboorteland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dotties eieren ken ik niet, die zal ik eens opzoeken.
      De sprookjes van Grimm, dat begint hier ook een beetje, vooral Roodkapje en Sneeuwwitje.
      Bobbi ken ik ook niet, maar als het in de zoetsappige categorie valt van Woezel en Pip, laat dan ook maar.
      Ja, dat boek over Nederland schijnt echt super te zijn, kreeg ik ook veel reacties op via Facebook. Toch nog een keer geld uitgeven dus ;-)

      Verwijderen
  2. De boeken van Charlotte Dematons zijn geweldig mooi! Verder natuurlijk alles van Annie M.G. Schmidt. Geen boek leest zo fijn voor als die van haar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik vond als kind Pluk van de Petteflat ook zo leuk, die ga ik nog een keer lenen bij de bieb.

      Verwijderen
  3. De boeken van Marianne Busser en Ron Schroder zijn hier favoriet. Oudste dochter zit in groep 3, dus leest nu ook zelf. Ze kiest nu vaak boekjes die we samen kunnen lezen.
    Voor mijn blog kinderboekenzijnleuk.blogspot.nl lees ik kinderboeken voor alle leeftijden, jongens- en meisjesboeken. Er zitten geweldige boeken tussen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die boeken en je kindenboekenblog zal ik ook eens opzoeken en bekijken.
      Maar in groep 3 al zelf lezen? Gaat het zo snel, of is je dochter zo'n pientere leerling? Zoonlief herkent wel "zijn" letters als we aan het lezen zijn, kan me niet voorstellen dat hij volgend jaar al helemaal zelf kan lezen!

      Verwijderen
    2. Ze begon inderdaad bij de kleuters al te lezen. Maar halverwege groep 3 kunnen de meeste kinderen echt al zelf (eenvoudige) boekjes lezen. Maar ze pakt ook wel boeken met niveau groep 4.

      Verwijderen
  4. Wij hebben Sinterklaas van Charlotte Dematons ook. Tobias vindt dat echt een geweldig boek. En ik ook! Jammer dat het maar zo kort te gebruiken is elk jaar. Maarja... Dat maakt het ook wel weer bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Reden te meer om "De gele ballon" te kopen, of eerst eens lenen bij de bieb?!

      Verwijderen
  5. De boeken van Erica Carle en Annie M.G. Schmidt waren favoriet bij beide dochters.
    Het boek van Kleine Sjang ( "Chinese Jip" :-) , Het huisje dat verhuisde, Borre en de nachtzwarte kat, heb ik stuk (voor-) gekezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kleine beer boeken vond ik ook altijd erg leuk!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kwam er tijdens het schrijven van dit blogbericht inderdaad achter dat er nog meer Kleine Beer boeken zijn, daar ga ik ook eens voor kijken bij de bieb!

      Verwijderen
  8. Wat zij er veel mooie boeken voor kinderen, nietwaar? Favoriet hier zijn momenteel de boeken van Astrid Lindgren, voor de tweede keer lees ik Michiel van de Hazelhoeve voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heerlijk zo veel keus! En dank voor je reactie, het laatste boek dat je noemt ken ik niet, die ga ik ook eens opzoeken.

      Verwijderen
  9. Ik vond het boekje over Kleine Beer die niet kon slapen zo mooi, helemaal in de Friese versie.

    BeantwoordenVerwijderen